вівторок, 2 червня 2020 р.


СКІЛЬКИ НАС, КУДИ МИ ЙДЕМО?

Новий вірус заставив по-іншому дивитися на світ, розвиток держав, стабільність економік. Наскільки остання пандемія відіб’ється на розвитку людства, й чи загроза масового вимирання насправді така реальна? За інформацією сайту «Сountrymeters.info», який дає найповнішу статистику народонаселення в реальному часі, на сьогоднішній день на Землі проживає 7.79 мільярда чоловік. Людству знадобилося більше 2 000 років, щоб досягти населення в 1 мільярд осіб (близько 1800 роки) і тільки близько 200 років, щоб ця кількість зросла до 7 мільярдів.



За оцінками фонду ООН в галузі народонаселення, основні віхи чисельності населення Землі були пройдені в наступних роках:
1 мільярд – 1804 рік,
2 мільярди – 1927 рік (через 123 роки),
3 мільярди – 1960 рік (через 33 роки),
4 мільярди – 1974 рік (через 14 років),
5 мільярдів – 1987 рік (через 13 років),
6 мільярдів – 12 жовтень 1999 року (через 12 років),
7 мільярдів – 31 жовтень 2011 року (через 12 років).
Слід однак зауважити, що за нашими підрахунками, 7 мільярдів були досягнуті тільки в лютому 2012.
В даний час людство збільшується більш ніж на 90 мільйонів чоловік на рік.
Співвідношення статей у світі – 1.018. Тобто чоловіків набагато більше, ніж жінок. Середній вік населення землі становив 30.4 року в 2019 році.
Найбільш поширена релігія – християнство. Але з середини століття на перше місце має вийти іслам.
Понад 70% населення Землі проживає в 20 найбільш густонаселених країнах світу: Китай, Індія, США, Індонезія, Бразилія, Пакистан, Нігерія, Бангладеш. Росія, Мексика, Япопія,  Ефіопія, Філіпіни, Єгипет, В’єтнам. Конго, Туреччина. Іран, Німеччина, Тайланд. У світі всього 2 країни з населенням понад мільярд людей: Китай і Індія. Удвох вони налічують більше 36 відсотків сукупного населення планети (1,410 млрд. чоловік в Китаї та 1,393 млрд. – в Індії). Для порівняння, США, які займають третю сходинку в цьому рейтингу, налічують лише трохи більше чотирьох відсотків населення Землі (333, 3 млн. чоловік).  Незважаючи на те, що Китай є найбільш густонаселеною державою, очікується, що приблизно до 2025 року, населення країн-лідерів зрівняється, і Індія навіть займе перші позиції.
Населення Індії перевищить чисельність населення Китаю вже до 2027 року, а до 2050-го на Землі буде жити близько 9,7 млрд. осіб. Проте, зростання людської популяції в ці десятиліття помітно знизиться, прогнозують на цьому всезнаючому сайті.
Найшвидше зростання населення прогнозують, крім Індії, також в Нігерії, Пакистані, ДРК, Ефіопії, Танзанії, Індонезії, Єгипті та США.
До 2100 року п’ять найбільш населених країн світу буде в Африці.
Багато країн зіткнуться з проблемою значного збільшення відсотка «постарілого» населення: кожен шостий в світі до 2050-го буде старше 65 років, у тому числі до 25% населення Північної Америки і Європи. Рік тому цей показник в світі був на рівні «кожен 11-й».
Середній вік жителів Землі в 1950-му був приблизно 24 роки, зараз – 31 рік, в 2100-му – 42 роки. Можна на цьому сайті більш детально подивитися демографічну динаміку в кожній країні зокрема.
Скажу лише, що для України вона зовсім невтішна. Нам до 2100 року прогнозують значне скорочення населення – аж до 28 млн. чоловік проти 42 млн., заявлених нині. Щодень Україна має від’ємний приріст населення.
 Приміром, в охопленій коронавірусною пандемією Італії, сьогодні зафіксовано приріст населення на 60 чоловік, в Німеччині – на 72 людини. А в Україні сьогоднішня смертність на 215 чоловік перевищує народжуваність.
Окрім демографічних показників, на сайті можна також подивитися й різного роду соціальні витрати, релігійність, рівень освіти, медицини в різних країнах світу тощо.
Що цікавого хочу запропонувати увазі читачів? Особисто мене вразили наступні факти, які знайшла ще на одному з англійських економічних сайтів.
1. У Німеччині профіцит бюджету тепер вже не 200 млрд. євро, а 300 млрд. Це лідер серед всіх країн світу. Скоро уряд, мабуть, почне «солити» зайві гроші. При цьому ВВП перестав рости. Німеччина очікує перехід в рецесію.
Антилідер США. У них дефіцит – пів трильйона доларів. Але економіка поки що росте, як одна з найшвидших. І капіталізація публічних компаній теж.
Ось такий парадокс. Можна сидіти на грошах і не розвиватися, а можна бути в боргах, як у шовках, і йти вперед. Правда, бажано при цьому мати борг у тій валюті, яку сам і друкуєш. Нинішній карантин для США зараз, як рятівна паличка. Валюта цієї країни повсюдно стабілізується.
2. Найбільше місто в світі – Токіо. Населення 37,5 мільйона. Урбанізація на марші.
3. У Тель-Авіві живе 46% населення Ізраїлю. Якщо не брати до уваги лідерів рейтингу: країни-мономіста Гонконг, Макао і Сінгапур, то це одна з найвищих концентрацій населення країни в одному місті.
4. Росія є найбільшою країною в світі, яка займає 17 млн. квадратних кілометрів. При цьому Україна стоїть 43-ю в списку з 604 тисячами кв. км. Приємно те, що за останні п’ять років сайт ні разу не змінив територію України, яка як і раніше включає Крим і Донбас.
5. Україна, Росія і Білорусь входять в першу десятку країн світу, в яких кількість чоловіків менша за кількість жінок. На 100 жінок менше ніж 90 чоловіків. Отож, закономірне вимирання. Тому що, на «десять дівчаток за статистикою – дев’ять хлоп’ят».
6. Найбільш літні люди – в Монако. 32,2% населення країни старше 65 років. Мабуть, там у пенсіонерів пристойні дотації.
7. Серед міст світу, що втрачають населення, в першій десятці наш Харків. За останні 5 років втратив 0,9%.
8. Якщо порівнювати ВВП, три найбільші економіки це США, Китай і Японія ($19,5, $12,2 і $4,8 трлн. відповідно). Але за купівельною спроможністю населення картина виглядає дещо інакше і очолює рейтинг Китай, потім США, потім Індія ($23,1, $19,4 і $9,5 трлн.).
9. За останні 7 років в Україні один з найнижчих у світі Gini коефіцієнт – 25,1%. Нижче тільки в Азербайджані – 16,6%. Він визначає ступінь нерівності в суспільстві. Чим він нижчий, тим більш рівно розподілені доходи у домогосподарств. Цей коефіцієнт рахується так, якщо у всіх однакові доходи, то він дорівнює 0. А якщо всі доходи належать одній людині, а у решти нічого, то 100%. Найвищий коефіцієнт у ПАР – 63%.
10. За останні 10 років Україна займає 8-е місце з кінця за зростанням економіки. А точніше, ми маємо падіння – 1,8%. Причини очевидні: дика корупція Януковича, війна, гіперінфляція, не така дика, але теж корупція постмайданного періоду.
До речі, з приводу корупції, тут у нас явний прогрес. Індекс корупції CPI просунув Україну на 120-е місце з 32 балами, у той час як Росія пішла вниз на 138-е з 28 балами. Ще п’ять років тому ситуація була зворотна.
11. У рейтингу інфляції ми займаємо 19 місце з цифрою 10,9% за минулий рік. Висока інфляція на тлі курсу, що стагнує і навіть падає, завжди добре для бізнесу, спрямованого на внутрішній ринок. Але таке у нас буває не часто. До лідера гонки Венесуели з інфляцією під мільйон відсотків, сподіваюся нам ніколи не дістатися.
12. Україна займає 25-е місце в світі за обсягом боргу і тринадцяте за співвідношення боргу і ВВП – рівно 100%. Це дуже тривожне число, і нам ні в якому разі не можна розслаблятися і вже точно не варто радіти новим запозиченням.
13. Що порадувало, що Україна не входить у перші тридцять країн світу, залежні від сільського господарства. А це означає, що у нас менше 20% частка сільгосп від ВВП. Ми як і раніше можемо вважати себе аграрною країною (ми восьмі в світі з виробництва пшениці і зернових культур), але ми точно не аграрна економіка.
14. Ми замикаємо список країн з енергоефективності. Восьмі з кінця. Тут нам точно є, куди рости.
15. Україна є третьою країною в світі за приростом нових зареєстрованих придбаних автомобілів +24,5%. В середньому за минулі два роки.
16. До України за останній рік заїхали більше 15 мільйонів туристів. Це майже в 6 разів менше, ніж у лідера Франції. Але ми входимо в перші 25 країн з прийому туристів. Not bad.
17. Найбільший витік мізків серед країн СНД з Молдови.
18. Ну і наостанок, Україна – дванадцята країна в світі за поверненням капіталу від заробітчан з-за кордону: більше $13 млрд. за рік.

Підготувала Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар