вівторок, 2 червня 2020 р.




Тетяна Новак: «Залишаючись вдома,
ви рятуєте життя!»
Про важливу для суспільства професію та актуальні питання сьогодення розмовляємо з фахівцем Київського міського центру громадського здоров’я, нашою землячкою Тетяною Новак.

З вибором професії допоміг визначитися ліцей
Я народилася і виросла у Дубровиці. З дитинства мені пощастило з навчальними закладами та моїми наставниками. Найкращі слова вітання хочу передати колективу садочка «Теремок» та педагогам Дубровицького НВК «Ліцей-школа» (спочатку ЗОШ №3). Саме ці чудові заклади стали моїми сходинками у доросле життя. Дуже рада, що поряд завжди були хороші вихователі, чудові вчителі з ліцею та мої вірні друзі. І, звичайно, за любов, добро і настанови я щиро вдячна своїм дорогим, найкращим у світі батькам, – (Костянтину Івановичу і Наталії Василівні Новак – ред.) бабусям, дідусям і брату!
Вищу освіту я здобувала в Національному авіаційному університеті. Для мене завжди були взірцем ті, хто рятує людські життя – лікарі, але, мабуть, я не настільки смілива, бо стати практикуючим лікарем не наважилася. Я завжди уявляла, що працюватиму в максимально дотичній  до медицини сфері, так і сталося, як мріялося. У Дубровицькому ліцеї обрала хіміко-біологічний напрямок навчання, тоді і розпочалося моє визначення з напрямком здобуття вищої професійної освіти. Саме цей заклад дав мені не тільки гідні знання, тут я набула ще й немало організаційних навичок завдяки участі в учнівському самоврядуванні закладу і реалізації наших ліцейних проєктів та особливих згуртованих позанавчальних заходів.
Дубровицю дуже люблю, ніколи про неї не забуваю, як є нагода, то завжди їду до батьків. Мені дороге місто, де я виросла, і його люди. У Дубровиці живуть чудові, особливі, щирі і добрі люди. Місто стає більш гарним і сучасним, комфортним і світлим. У нас прекрасна мала батьківщина. Навіть мій маленький син дуже любить Дубровицю і запитує: «Коли поїдемо додому?». У Дубровиці, у дідуся та бабусі, йому дуже комфортно. Для мене ж особливих місць у Дубровиці дуже багато, адже багато теплих спогадів про кожен куточок, а скільки ще приємних моментів попереду, тепер уже разом з сім’єю, чоловіком і сином, які є моєю опорою! Дубровиця – місто, куди хочеться повертатися. Найкращим у світі для мене його роблять мама з татом, усі рідні та близькі, сусіди, друзі та однокласники, вчителі і усі знайомі.

Здоров’я кожної людини – складова громадського здоров’я
За основною спеціальністю я біотехнолог, а також фахівець з громадського здоров’я. Я працюю в Київському міському центрі громадського здоров’я начальником відділу епіднагляду за хворобами. Система громадського здоров’я будується як потужна профілактична система інфекційних та, що важливо, неінфекційних захворювань, які сьогодні є найчастішими причинами ранньої смертності та найбільшим тягарем в Україні. Мета нашої роботи – вивчення і застосування усіх можливостей задля подовження життя й покращення здоров’я громад.
В основі системи громадського здоров’я лежить міжнародний досвід, насамперед Європейського Союзу та Сполучених Штатів, за зразком центрів контролю та попередження захворюваності, а також найкращих практик колишньої санітарно-епідеміологічної системи.
Основними завданнями Центру громадського здоров’я – це визначення ризиків та негативних впливів на здоров’я й активне довголіття у громадах, забезпечення готовності та планування на випадок надзвичайних подій у сфері громадського здоров’я, оцінка стану здоров’я населення, профілактика захворювань, стратегічне планування та керівництво у сфері громадського здоров’я та інше.
Завдяки роботі в Центрі, я змогла підвищити свою кваліфікацію як епідеміолог, за рахунок проходження навчання і стажування не тільки в Україні, але й у Європі, отримати досвід у конкретних проектах запобігання захворюванням. Я була на навчанні в Хорватії (Загреб), Італії (Рим) і трохи раніше в Іспанії (Барселона).
Погодьтеся, краще попередити хворобу шляхом профілактичних заходів, ніж лікуватися, профілактика більш прийнятна фізіологічно та економічно. До речі, у Рівненській області, як і у всіх інших регіонах, також функціонує й активно розвивається обласний Центр громадського здоров’я, діяльність якого поширюється на всі райони області.

Про всеукраїнські дослідження
Також я резидент першої когорти Інтервенційної епідеміологічної служби. Це програма підготовки польових епідеміологів, яку було засновано у 2016 році Міністерством охорони здоров’я України спільно з «Центром громадського здоров’я» та Центрами контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США (CDC). Вона підтримується також Агентством зменшення загрози Міністерства оборони США, програми Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією – Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
Програма спрямована на посилення потенціалу кадрових ресурсів системи охорони здоров’я України для покращення контролю за захворюваннями та протидії спалахам інфекційних захворювань, отримання достовірних даних про стан здоров’я населення, проведення епідеміологічних досліджень за актуальними темами. За кілька тижнів я вже стану випускницею цієї Програми, але вже зараз успішне навчання дало мені можливість брати участь у Всеукраїнських епідеміологічних дослідженнях, в окремих з них я є координатором. Зараз спільно з представництвом Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні ми займаємося плануванням дослідження щодо першої хвилі випадків захворювання на COVID-19 у визначених регіонах нашої держави.

Ситуація з COVID-19 в Україні та світі.
Закінчення пандемії COVID-19
Понад три мільйони людей з усього світу захворіли на COVID-19, з них понад 200 тисяч померли. В Україні число інфікованих поки, на жаль, щодня зростає. За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 28 квітня в Україні 9410 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 239 летальних, 992 пацієнти одужали. Серед померлих переважають особи віком від 50-ти років (85%). Хоча для повного розуміння справжньої смертності від COVID-19 буде потрібно якийсь час, наявні дані показують, що коефіцієнт летальності (число зареєстрованих смертей, поділене на зареєстровані випадки) на сьогодні є в межах 3%. Загальна тенденція зростання показника летальності від коронавірусної хвороби відбувається по всьому світу, до прикладу в Іспанії та Італії він зараз становить більше 10%. Говорити про період закінчення паднемії, на жаль, поки не можемо, адже за даними ВООЗ на сьогодні кількості хворих на COVID-19 продовжує зростати у Африці, Східній Європі, Латинській Америці та деяких країнах Азії. На сьогодні Урядом країни розроблений план зняття обмежень та етапи виходу України з карантину, стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації. Але ослаблення карантинних обмежень не означає, що загроза мине. Ми вже зараз маємо розуміти і усвідомлювати про зміну власної соціальної поведінки, такі прості правила, як дотримання дистанції, регулярна дезінфекція (обробка поверхонь в приміщені, де відбувається соціальна взаємодія та розміщення дезінфікуючих засобів) та індивідуальний захист можуть убезпечити нас і після закінчення карантину.  Водночас якщо в Україні почне збільшуватися кількість хворих на коронавірус, карантин можуть знову посилити.
Не варто сприймати пандемію COVID-19 легковажно!
Останнім часом у суспільстві почала активно поширюватися неправдива інформація про епідемію коронавірусу, метою якої є спричинити якомога більшу паніку, тому немаловажно користуватися лише достовірними джерелами інформації – офіційні сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я, UNICEF, Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, урядовий сайт covid19.com.ua

Про дієвість карантину
Опубліковані дані в медичних наукових журналах свідчать, що COVID-19, в основному, поширюється крапельним шляхом. Наразі, до кінця не коректно порівнювати COVID-19 з сезонним грипом (оскільки спалах ще триває), проте темпи поширення нового вірусу є швидшими. Складність також полягає в тому, що інфекція може поширюватися від безсимптомних або осіб з мінімальними проявами. Частка таких пацієнтів є значною: близько 80% пацієнтів з COVID-19 мають легкий перебіг хвороби.
Приблизна відстань, на яку може поширюватись вірус складає приблизно 1,5-2 метри, якщо хтось кашляє або чхає. Як і інші віруси, він також зберігається на поверхнях забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворого чи інфікованого (дверні ручки, столи, поручні тощо). Показовим є також те, що вагома кількість випадків інфікування з схожим механізмом передачі стається в громадському транспорті.
Саме ці фактори створюють проблеми для тактики стримування захворювання: виявлення всіх випадків та подальший контроль. Враховуючи тенденції розповсюдження хвороби, Україна, як і багато інших країн, застосовує підхід «пом’якшення наслідків», який включає карантинні заходи. Підхід має на меті: уповільнити подальше поширення вірусу; зменшити очікуване збільшення випадків звернення за медичною допомогою; забезпечити пацієнтам відповідний рівень догляду (не перевантажувати лікарні пацієнтами, які мають легкий перебіг хвороби та можуть залишатись вдома); забезпечення тестування в разі підозри на захворювання.
Саме тому Уряд країни і місцева влада прийняли рішення про карантин та обмеження проведення масових заходів. Дистанціювання людей, тимчасова ізоляція – дієвий спосіб по-справжньому зменшити поширення захворювання.
Будь ласка, не ставтеся до заходів карантину легковажно та не виходьте з дому без нагальної потреби. Дотримуйтесь простих правил, аби убезпечити себе та зменшити ризики інфікування. Захистіть себе та піклуйтесь про здоров’я своїх близьких!

Про профілактику та лікуванян коронавірусу
Не існує специфічного противірусного лікування від COVID-19. Люди, інфіковані новим коронавірусом, можуть звернутися по медичну допомогу, щоби полегшити симптоми.
Паніка у медіа та соціальних мережах створили підґрунтя для маніпуляцій та поширення фейків. Багато компаній пропонують товари, медичні препарати, БАДи чи навіть вакцини, що мають вас захистити від нового вірусу. Проте наразі специфічного лікування та вакцини від COVID-19 немає. Інфекція COVID-19, що викликається вірусом SARS-CoV-2, відноситься до крапельних, а не повітряних інфекцій (на противагу, наприклад, кору). Людина може інфікуватись при недотримані необхідної дистанції, а також контактним шляхом (внаслідок доторкання до забруднених поверхонь, а потім – власних слизових оболонок). Ще раз нагадаю, щоб зробити себе менш вразливим до вірусів, завжди дотримуйтесь рекомендацій:
– дотримуйтесь соціальної дистанції – 1,5-2 м, уникайте скупчення людей, а також рукостискань, поцілунків, обіймів;
– дотримуйтеся належної гігієни, серед якої найбільш важливим є миття рук з милом протягом щонайменше 20 секунд. Будьте гарним прикладом для своїх дітей у ставленні до власного здоров’я, змалечку привчайте їх до правил гігієни – особливо обов’язкова процедура миття рук з милом, якщо вони видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після контакту з тваринами, туалету, якщо відсутній антисептик для рук;
– лише в разі відсутності змоги помити руки з милом, користуйтеся антисептиками. Спиртовмісний антисептик для рук – це розчин із вмістом спирту 60-80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад, настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими), антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24-27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню), тривалість обробки – близько 30 секунд, особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду), контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину);
– уникайте близьких контактів з людьми із симптомами ГРВІ;
– уникайте дотиків до обличчя (оскільки слизові оболонки очей, рота та носа є «вхідними воротами» для інфекції);
– збалансовано харчуйтеся. щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Сміливо скорочуйте вживання цукру, солі та споживайте лише необхідну кількість калорій;
– пийте достатньо рідини – слизові оболонки, наприклад, носа, рота і очей – це захисники організму від інфекцій: в них містяться антитіла проти патогенів. З висушеними слизовими оболонками, цей захист не працює і віруси отримують можливість проникати в тіло. Необхідно пити достатньо води, несолодких чаїв, відварів, морсів, щоб зберігати вологість слизових оболонок;
– провітрюйте та зволожуйте приміщення;
– ведіть здоровий спосіб життя – у нерухомому організмі відбувається маса застійних явищ, кисень не надходить у кров, погано збагачує клітини поживними речовинами.
– полиште шкідливі звички – зараз, як ніколи раніше, є актуальним розпрощатися з тютюнопалінням у будь-якій його формі. Серед факторів, що ускладнюють перебіг COVID-19, зокрема є й цей. Наразі, перебуваючи вдома, це буде зробити набагато легше, аніж у оточені колег по роботі, знайомих та друзів, які самі ще не полишили згубну звичку. Також корисним буде відмовитись й від вживання алкоголю. Доведено, що він жодним чином не лише не захистить вас від коронавірусу, а ще створить для цього додаткові сприятливі умови, значним чином зменшуючи природні захисні сили організму;
– подбайте про достатню кількість сну;
– частий стрес один з головних чинників, що дуже негативно впливає на імунітет та послаблює захисні сили організму. Також, він може викликати загострення хронічних захворювань;
– в разі наявності супутніх захворювань – продовжуйте приймати ліки згідно з призначенням лікаря;
– ретельно готуйте їжу, не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.
Як відомо, у групі ризику перебувають люди похилого віку та люди із серйозними хронічними захворюваннями (хвороби серця, легенів, цукровий діабет). Саме для них короновірусна інфекція набуває загрозливого перебігу і може призвести до смерті. Щонайменше, принести продукти та ліки і у такий спосіб мінімізувати соціальні контакти пенсіонерів, щоби вони якомога менше виходили з дому.
Не забувайте про «противірусний етикет» – під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки!
Залишаючись вдома, ви рятуєте життя!
Підтримуйте один одного вдома! Карантин – це не назавжди, проте його дотриманнє є важливим для збереження здоров’я і життя!
Розмовляла Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар