вівторок, 2 червня 2020 р.


ПОЧУЙТЕ СТОМАТОЛОГІВ
Шановні жителі Дубровиччини!
Вважаємо за доцільне з боку працівників колективу Дубровицької районної стоматполіклініки роз’яснити ситуацію, яка склалася. Для нас було відкриттям і великим здивуванням вперше за шість місяців керівництва Петрушка М.М. ознайомитися з його баченням роботи районної стоматполіклініки: імплантологія, металокераміка, цирконієві протези, брекет-системи (ортодонтія) зі статті у «Дубровицькому віснику» від 22.05.2020 року. На яку категорію людей розраховані ці стоматпослуги нашого керівника, якщо доходи більшої частини населення району становлять 2-3 тис.грн. на місяць? «Бурштиновий край» закінчився, матеріальна база для такої розвинутої сучасної стоматології у поліклініці ще не створена. Стоматологічні установки не замінювалися по 30 років.
Чому так склалося? Проведемо екскурс у історію стоматполіклініки. Доведене майже до банкрутства стоматологічне відділення КНП «Дубровицька ЦРЛ» свого часу було відділене від лікарні. А все тому, що приміщення районної стоматполіклініки було оцінене в 146920 тис. грн. Для порівняння на території стоматполіклініки є напівзруйноване приміщення Червоного Хреста, так воно оцінене в 300 тис.грн. 2019 рік був багатий на головних лікарів, директорів районної стоматполіклініки. Вони мінялися, як рукавички при карантині. Нарешті в листопаді прийшов до нас теперішній директор. І тут почалися дива широкого масштабу: лікарі були зобов’язані відчитуватися в телефонному режимі про початок і кінець робочого дня, кількість прийнятих пацієнтів і щоденно зданних благодійних внесків, які найбільше цікавили директора. Ним же була запроваджена система рейтингів серед лікарів із здачі внесків. Запроваджені п’ятихвилинки перетворювалися на півторагодинні приказні монологи із збільшення готівкових зборів. А пацієнти битий час очікували у коридорі і робили свій вибір на користь приватних кабінетів. Питання про перспективи розвитку і впровадження сучасних технологій навіть не піднімалося на п’ятихвилинках. Керівництво директор здійснював раз у тиждень на п’ятихвилинках і в телефонному режимі, зловити його на робочому місці було неможливо.
І зовсім директор Петрушко М.М. не був «білим і пухнастим», розсудливим, як він малює це у статті «Моє бачення роботи райстоматполіклініки». На пленарному засіданні сесії районної ради 23 квітня 2020 року обізвав лікарів-стоматологів «неуками, нездарами, алкашами». Якби він знав, що стоматполіклініка таке «болото», то нізащо не пішов би на цю посаду. Коли депутати запитали: «Чи візьме він на роботу назад після реорганізації?», – відповідь була: «Ні, нікого».
Два роки стоматполіклініка працювала без рентгенапарату не тому, що не могли полагодити, а тому, що дехто намітив собі взяти цей кабінет в оренду. Медсестра Бензюк І.Л. неодноразово зверталася до Ляшенка М.М. з пропозицією взяти в оренду цей кабінет і полагодити рентген-апарат, якщо у поліклініці немає коштів на ремонт. Відповідь була негативна, бо всі знали про прибутки цього кабінету: рентген-плівка завжди продавалася у кіоску ФОП Ляшенка М.М. Про людей вже ніхто не думав.
Сучасна стоматустановка, яку Петрушко М.М. «знайшов» у підсобному приміщенні, була куплена за відшкодовані кошти від протезування постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи, неодноразово лікар-протезист зверталась до головних лікарів, особисто до директора Петрушка М.М., поставити цю установку у протезному кабінеті, після того, як колишній головний лікар Ляшенко М.М. відмовився від неї. Хай би якийсь старенький дідусь чи бабуся, прийшовши за протезом, посиділи б в шикарному кріслі. Але всі робили вигляд, що не чують.
Реформа директора в КНП «Дубровицька районна стоматполіклініка» розпочалася в січні 2020 року, коли голові профкому поліклініки було доведено про масове звільнення посад, яке планувалося здійснити у квітні 2020 року.
30 квітня було видано наказ директором про скорочення посад і масове звільнення штату згідно із ст.40 п.1. Коли колектив звернувся у Дубровицьку райдержадміністрацію і районну раду з приводу масового звільнення, власник (Дубровицька районна рада) та уповноважений орган (Дубровицька райдержадміністрація) почули про це вперше. В минулому для очільника райдержадміністрації алгоритм масового звільнення був відомий. Завдяки діям Дубровицької райдержадміністрації і районної ради було призупинене масове звільнення. Частина працівників написали заяви на звільнення за згодою сторін (КзП ст. 36) після персональних нічних телефонних дзвінків з погрозами. Решта написали за свій рахунок до закінчення карантину.
Ургентна стоматологічна допомога надавалася до 1.05.2020 року цілодобово. 31 травня штатні лікарі-стоматологи до ургенції не допускалися директором. Невідкладна стоматологічна допомога надається в райстоматполіклініці приватними підприємцями (Ляшенко М.М., Шевело Г.І.) та зубними лікарями (Федорчук І.П., Костюкевич Т.В.). Договір з НСЗУ КНП «Дубровицька районна стоматполіклініка» підписала за три дні до початку реформи. Такий договір підписується, коли в стоматзакладі працюють лікарі-стоматологи з вищою освітою, а не приватні ФОП.
На сьогоднішній день через поштові повідомлення лікарями-стоматологами отриманні виписки з наказу про друге звільнення у випадку відмови від проходження курсів. Термін дії наказу закінчується 20 липня. Директор, видно, некомпетентний, що в період карантину виїздні курси не проводяться. З наказу не відомо, які умови фінансування даних курсів, чи вони заплановані у графіках управління охорони здоров’я. До речі, курси спеціалізації тривають від трьох до шести місяців. Директором наказано пройти курси за два місяці.
Лікаря стоматолога-ортопеда з вищою кваліфікаційною категорією і 29-річним стажем роботи переведено на посаду імплантолога згідно з штатним розписом. Чи знаєте Ви, пане директоре, що імплантолог відноситься до спеціалізації хірургічної стоматології, а потім уже слідують курси по імплантології. Для порівняння скажемо, що це те саме, що неврологу чи офтальмологу за два місяці потрібно перекваліфікуватися на загального хірурга. Лікарів стоматологів-терапевтів з 23-24-річним стажем і вищими категоріями переведено на посади лікаря-ортодонта і лікаря-хірурга і наказано пройти курси до 20 липня. За два місяці в літній час в нормальних умовах життя це зробити не завжди реально, а в період карантину неможливо. Інспектор з кадрів в поліклініці досвідчений і такі нюанси повинен знати.
МОЗ України направив на відпрацювання на посаду лікаря-стоматолога протягом трьох років після закінчення ВМЗ. Петрушко М.М. теж знехтував цим наказом МОЗ України і наказав за два місяці перекваліфікуватися на дитячого лікаря-стоматолога без погодження з Міністерством охорони здоров’я України.
Для кого ж Ви, Миколо Михайловичу, розчищаєте робочі місця, чи знищуєте конкурентів для орендарів?
У працівників є ще безліч запитань до директора, але хочеться зосередитися: за які кошти було придбано вікна й двері? Економічна доцільнісь оренди в КНП «Дубровицька районна стоматполіклініка» приватними підприємцями Ляшенком М.М., Шевело Г.І.? Хочемо Вас запитати через газету, що за новий термін Ви ввели в наказі:(ортопедія з впровадження м’яких протезів на основі металокерамічних, керамічних та цирконієвих елементів)? Готові послухати Вашу лекцію на тему роз’яснення нових, впроваджених Вами, термінів: м’який протез – такого терміну немає у стоматології, а натомість є термопластичний протез, до складу якого входять гарнітурні зуби. А кераміка, металокераміка та цирконій – це окремі види протезування.
На запитання директора Петрушка М.М.: «Чи готові наші стоматологи до змін, долати виклики сьогодення?», відповідаємо: «Готові!».
Від імені колективу, голова профкому Лариса Петруля.


Немає коментарів:

Дописати коментар