вівторок, 2 червня 2020 р.


* 26 квітня –  Міжнародний день пам’яті Чорнобиля
треба відновити справедливість
і встановити статус ліквідатора
Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1, 2, 3) вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь в усуненні Чорнобильської аварії, її наслідків, у тому числі: …військовозобов’язані, призвані на військові збори…
Питання визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, регулює Закон від 28.II.91 р. № 796-ХІІ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та постанова КМУ (кабінет міністрів України) від 11.VII.18 р. № 551 «Про затвердження порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян».
Підставою для визначення статусу є: для учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС довідка про період роботи (служби) в зоні відчуження, яка видається підприємствами, установами та організаціями (військкоматами)…
Держава забезпечує соціальний захист осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у вигляді надання компенсацій та пільг. Перелік, підстави та обсяги надання пільг залежать від категорії, до якої належать чорнобильці. Ці категорії визначено у ст. 14 Закону № 796. Пільги для чорнобильців поділяються на: медичні; житлово-комунальні; транспортні; освітні; податкові; соціальні послуги та сфера обслуговування.
До 2 категорії відносяться учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які працювали у зоні відчуження: з моменту аварії до 01.VII.86 р. – незалежно від кількості робочих днів; з 01.VII.86 р. по 31.XII.86 р. – не менше 5 календарних днів…
Ютовець Василь Романович, 1959 р.н., уродженець та мешканець с.Крупов’є, був мобілізований на військові збори, як військовозобов’язаний, Дубровицьким РВК (райвійськкоматом) і з 20 червня по 9 серпня 1986 р. брав участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в складі в/ч (військової частини) № 38867 ЗС (збройних сил) СРСР в с.Оране Іванківського району Київської області, за 30 км від епіцентру вибуху на посаді хіміка-розвідника (дозиметриста). Окремий військовий підрозділ в/ч № 38867, де проходив службу Ютовець, в даному випадку – рота, виконував важливу роль безпосередньо в епіцентрі катастрофи в найважчий її період. Щодня взвод хіміків в складі 30 осіб із с.Оране бортовою машиною прибував на чергування в зону відчуження, із засобів індивідуального захисту – лише пов’язка на лице, так звана пелюстка, базувався взвод в окремій кімнаті в приміщенні головного корпусу реакторного відділення ЧАЕС. Хіміки-розвідники за допомогою спеціального прибору – дозиметра, вимірювали рівень радіації на забрудненій території, де проходили специфічні роботи (очищення території від уламків після вибуху, дезактивація окремих ділянок, знімання верхнього радіоактивного шару грунту з подальшим вивезенням та ін.), вибирали безпечні шляхи пересування забрудненою територією ЧАЕС командирам і військовослужбовцям для виконання отриманих завдань, супроводжували науковців та фахівців під час проведення дослідження впливу радіактивного випромінення на навколишнє середовище, фіксували допустимий рівень радіації після кожної зміни на верхньому одязі та білизні у будівельників, котрі були задіяні на безперервному будівництві так званого «саркофагу», заміряли рівень радіації на важливих об’єктах, що входили до структури ЧАЕС.
Траплялися випадки, коли під час обстеження певних ділянок хіміки-розвідники виявляли місця із високим рівнем радіації, де показники дозиметра зашкалювали, бо це більше 100 ренген. В таких випадках виявлене небезпечне місце обносилося попереджуальними знаками.
Факт участі в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зафіксовано у військовому квитку та в карточці доз радіаційного опромінення, в якій відмічені отримані щоденні дози радіаційного опромінення за період перебування в зоні відчуження під час виконання службових обов’язків дозиметриста, коли проходив військові збори, які видані командиром в/ч по завершенню його перебування в зоні відчуження, а також в списку військовозобов’язаних, які брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986-1990 рр. Дубровицького РВК.
У зв’язку із різними життєвими турботами та обставинами, а також зважаючи на моральний та психологічний стан, так сталося, що Ютовець Василь до цього часу не має статусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, яке надає певні пільги та компенсації, гарантовані державою. Наявні записи у військовому квитку і карточці доз радіаційного опромінення та в списку військовозобов’язаних Дубровицького РВК не дають підстав районному управлінню соціального захисту населення Дубровицької РДА на отримання статусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Країна СРСР, від імені якої призивався Ютовець, вже не існує, а державні чиновники незалежної України перейняли досвід радянських попередників і вимагають іншої довідки про перебування в зоні відчуження, затвердженої командиром в/ч. Та військова частина, де проходив військові збори Ютовець Василь під час ліквідації наслідків аварії, із розпадом СРСР, була розформована, роздавальні відомості тієї в/ч передані на зберіганні в ГДА МО (галузевий державний архів міністерства оборони) України і охоплюють період із грудня 1986 р. Де зберігаються архівні документи в/ч за період до грудня 1886 р., ГДА МО відповіді не надає.
Парадокс даної ситуації в тому, що особа, яка ухиляється від військової мобілізації, за свої дії несе кримінальну відповідальність перед державою, а коли особа під час проходження військових зборів отримує певні фізіологічні, психологічні, травматичні пошкодження та втрачає здоров’я, то залишається із своїми проблемами наодинці, до відповідальності нікого притягнути. Саме через подібні ситуації рівень довіри до держави низький, спрацьовує ефект віддачі, як держава відноситься до своїх громадян, так само у відповідь до держави ставляться її громадяни.
На даний час Ютовець Василь має серйозні проблеми із здоров’ям, адже отримав певну дозу радіоактивного опромінення під час перебування в зоні відчуження ЧАЕС, але ні від державних органів влади, ані від органів місцевого самоврядування жодної допомоги не має. Він отримує від держави як пересічний громадянин мінімальну пенсію, якої вистачає лише, щоб вижити, а лікування в державі – це дороговартісна процедура, яка потребує значних коштів, яких він не має, а тому Ютовець Василь, як ніколи, потребує допомоги.
Намагання Ютовця Василя отримати статус ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС через звернення до районного суду в 2012 р. виявилися марними. Свідками у судовій справі проходили: Лясковець Василь Михайлович, уродженець м.Дубровиця, котрий разом з ним в один день призивався на військові збори, або, як в народі кажуть, в «партизани», і разом з ним відбув додому по завершенню зборів, та я, Мозоль Володимир Романович, бо також перебував у зоні відчуження в складі в/ч №38867 в період із 9 липня по 15 серпня 1986 р. Всі троє одночасно перебували в одному військовому підрозділі в с.Оране Іванівського району.
Довідки про своє перебування в зоні відчуження свідки отримали в 1994 р. в Управлінні хімічних військ Прикарпатського військового округу координаційною групою з проблем, пов’язаних з наслідками Чорнобильської катастрофи при в/ч А3776 в м.Львові. В 1998 р. Округ було розформовано, і пізніше звернення Ютовця Василя до цієї структури мало негативну відповідь, напередодні не принесло позитивного результату і звернення до депутата Верховної Ради України IV cкликання по Дубровицькому виборчому округу Абдулліна О.Р.
Під час відзначення на державному рівні 30-річчя трагедії на ЧАЕС 26 квітня 2016 р. в приміщенні Дубровицького РБК, автор особисто звертався до депутата Верховної Ради VIII скликання Яніцького В.П. з проханням допомогти вирішити проблему Ютовця Василя. Депутат тоді не став детально вникати в суть проблеми, а покликав свою помічницю і доручив їй розібратилася з цією ситуацією. На цій стадії вирішення проблеми завершилося.
Зустріч чорнобильців відбулася 26 квітня 2016 р., вперше із дня створення чорнобильської організації за ініціативи тогочасного голови Дубровицької РДА С.В. Киркевича. Під час зустрічі чорнобильців не були обговорені актуальні питання щодо виконання програм соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,щоб не затьмарювати святкову обстановку, що панувала того дня навколо даної події. Проблеми чорнобильців не зникають, а в кожного учасника з роками лише накопичуються.
Із позитиву проведеного заходу, де фінансову допомогу від депутата Верховної Ради отримав кожний учасник ліквідації наслідків аварії, але Ютовця Василя в списку не було, адже,  списки чорнобильців, які мають відповідний статус, надало управління соціального захисту населення, а не РВК, який має повний список всіх учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Помпезне відзначення 30-річної трагедії на ЧАЕС завершилося традиційно накритими столами із алкоголем, пафосні слова районних чиновників на адресу чорнобильців пролунали зі сцени неначе від лукавого, лише слова і жодних конкретних дій та справ, святкова концертна програма із запальними піснями в честь трагедії прозвучала, заплановані кошти на святкування події використано і знову наступають для учасників ліквідації аварії будні до наступної чергової річниці.
Ютовець Василь, як безпосередній учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, не має сподівань на допомогу Дубровицької районної організації соціально-екологічної партії «Союз. Чорнобиль. Україна» (СЧУ), яка створена 17.III.2003 р. з метою соціальної підтримки громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Головними завданнями СЧУ є: сприяння вирішенню на державному рівні соціальних проблем ветеранів, чорнобильців, пенсіонерів, інвалідів та інших соціально незахищених верств населення; сприяння створенню ефективної системи соціального і пенсійного забезпечення, медичного обслуговування…. З дня заснування партію очолює О.М. Матвієвич
В наступні роки після 2016 р. очільник партії СЧУ О.Матвієвич не підтримав ініціативу депутата Верховної Ради і до міжнародного дня пам’яті Чорнобиля за «круглим» столом на погоджувальній раді в РДА на власний розсуд, за лише йому відомими критеріями, вирішує, кому із чорнобильців виділити фінансову допомогу із районного фонду, таким чином порушуючи право на гідність решти чорнобильців, котрі не потрапили до списку нагороджених. Про таку особу, як Василь Ютовець, очільник партії СЧУ жодного разу не згадав, бо це для нього не важливо.
За весь період існування організації СЧУ її очільник жодного разу не прозвітував за свою діяльність перед чорнобильцями, як того вимагає статут партії, не розповідає про перспективи розвитку організації на майбутнє, лише від імені чорнобильців бере участь у районних заходах, приурочених до міжнародного дня пам’яті Чорнобиля та дня ліквідатора, тобто виконує «надважливу та відповідальну місію», яка потребує надзвичайних зусиль та ентузіазму.
В державі діє Закон № 796-ХІІ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», який гарантує учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС певні компенсації та пільги. В 2010-12 рр. в районі відбулося масштабне звернення мешканців району, які мали статус постраждалих від аварії на ЧАЕС, до суду про отримання компенсацій згідно з цим законом. В результаті довготривалих судових процедур компенсації було отримано. Абсурдність нинішньої ситуації полягає в тому, що надалі виконавча влада не нараховує компенсації, які були доведенні в судовому порядку, і тепер, щоб їх отримати, необхідно знову звертатися до суду. Законнодавча влада ухвалює закон, який захищає права чорнобильців, а виконавча влада за роки незалежності жодного року в повному обсязі не виконала вимоги даного закону. Такі реалії державної «турботи» про чорнобильців.
14 січня 2020 р. працівниками Дубровицького РВК, за дорученням районного комісара, котрий особисто ознайомився із проблемою Ютовця Василя і взяв його справу на контроль, було надіслано відповідні офіційні запити щодо перебування Ютовця Василя Романовича в зоні відчуження до Львова та Києва. У лютому 2020 р. у відповіді зі Львова було отримано інформацію, що всі архівні матеріали по в/ч №38867, де проходив військові збори Василь Ютовець, передані до ГДА МО України в м.Київ, а з ГДА МО України 17.III.2020 р. надійшла відповідь, що матеріали в/ч №38867 охоплюють період із грудня 1986 р. і таким чином вони не можуть офіційно підтвердити перебування Ютовця Василя на військових зборах в зоні відчуження. З0 березня 2020 р. працівниками Дубровицького РВК було надіслано повторне звернення до ГДА МО України із додатковою детальнішою інформацією про перебування Ютовця Василя в зоні відчуження.
Незважаючи на всі негаразди в житті, Ютовець Василь ще не втратив остаточно сподівання на отримання cтатусу учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, на яке має повне право, і налаштований надалі боротися за свої права.
Надає йому наснаги та натхнення актуальне і сьогодні влучне висловлювання Т.Г.Шевченка в поемі «Кавказ»: …«Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила. І воля святая!»…
Володимир Мозоль, учасник ліквідації
наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорі.

Немає коментарів:

Дописати коментар