вівторок, 2 червня 2020 р.


Завершення навчального року з позитивом
З директором Туменського НВК Тетяною Данилівною Гузич ми розмовляємо про закінчення навчального року. Моя співрозмовниця, як і всі педагоги, називає цей період навчання особливим та непростим як для вчителів, так і для учнів та їх батьків. Дистанційне навчання поставило нові виклики для всіх учасників освітнього процесу.

– У нашому закладі навчається 151 школяр, – розповідає Тетяна Данилівна, – це учні з Городища, Бродця та Туменя. Маємо шкільний автобус, який вже 8 років доставляє дітей з сусідніх сіл до нашого закладу освіти. Зрозуміло, що техніка потребує ремонту. Утримання автобуса повнівстю державою не фінансується, наприклад, ремонти часто треба робити власними силами і кошти на запчастини іноді вишукувати. Щиро вдячна нашому водієві шкільного автобуса Сергію Васильовичу Діжурку за відповідальне ставлення до роботи, за дуже дбалий підхід до утримання та ремонту нашого шкільного автотранспортного засобу. Повірте, це дуже важливо для нашого закладу. Звичайно, в період карантину автобус не використовували, працювали з учнями через Інтернет та телефон. Здається, всі на місцях, мало б бути простіше. Але тут свої нюанси. Для нас дистанційна форма не стала зовсім новою, бо ще під час карантину через грип ми вже налагоджували таке спілкування вчителів та учнів. Одними з перших у районі ми провели педагогічну онлайн-нараду.
Як зазначила директорка, є проблеми з якістю Інтернету власне у Туменському НВК, коли підключається кілька користувачів, то його швидкість дуже падає. Отож працювали під час карантину  педагоги з учнями з дому. Активно підключилися до сприяння у цьому процесі батьки. Але попри всі старання вчителів, в Туменській  школі небагато учнів, які до дистанційного навчання взагалі не долучилися. Основна відмовка – відсутність Інтернету. Вчителі пропонували батькам цих учнів альтернативні форми спілкування, але їх діти на контакт так і не вийшли. Є свої рекомендації щодо оцінювання таких школярів за карантинний  період.
Тетяна Данилівна додає: «Цьогоріч маємо шестеро випускників. Наша талановита і розумна Карина Прокопчук претендує на золоту медаль. Дуже вболіваємо, щоб у Карини все вдалося, вона наша активістка, завжди допомагала організовувати різні заходи,  брала у них активну участь. Всі одинадцятикласники хороші, наші рідні діти. З усіма сумно прощатися. Та ще й доля теперішнім випускникам підкинула такий виклик: традиційного випускного у них не буде».
Випускники Туменського НВК будуть писати ЗНО з української мови, географії, а також з історії України, математики та біології. Тетяна Данилівна – педагог-математик з тридцятирічним стажем – погоджується з тим, що шкільна програма тепер досить складна. Наприклад, у старших класах з математики є такі теми, які не згадуються на ЗНО, раніше їх вивчали лише у профільних вузах. А от інтегрована математика у новій українській школі, на думку моєї співрозмовниці, дуже ефективна, бо разом з літературою, природою, мовою діти вивчають і математику.
Тетяна Данилівна розповідає, що закінчення навчального року у Тумені мало і дуже позитивний момент. Випускник школи - нинішній голова РДА Олександр Гузич разом з Валерієм Клюйком привезли до закладу столи, стільці та ноутбук німецької якості. Столи та стільці прислужаться старшокласникам, директор наголосила, що була вражена якістю цих шкільних меблів, які, хоч і вживані, але значно міцніші та добротніші за вітчизняні нові. Тетяна Данилівна наголошує, що їй приємно було бачити двох небайдужих чоловіків на території своєї школи з такою підмогою. Валерій Клюйко вже багато привіз меблів, техніки для шкіл Дубровиччини,  а Олександр Гузич завжди цікавився життям рідної школи та своїх вчителів, а тепер турбується про освітянську галузь як голова РДА.
На сайті Туменського НВК прочитала: «Підготовку до нового навчального року розпочато! В народі кажуть: готуй сани влітку, а воза зимою. Так і Туменський НВК в якості гуманітарної допомоги отримав сьогодні ноутбук, учнівські парти та стільці для створення якісного освітнього середовища.
Педагогічний колектив, дирекція закладу освіти висловлюють щирі слова вдячності голові Дубровицької РДА Олександру Гузичу, за сприяння якого учні 1 вересня сядуть за якісні добротні парти, та волонтеру ГО «Сила волі» Валерію Клюйку.
Карантин все ж таки закінчиться, на що з нетерпінням чекають і вчителі, і учні, і батьки. Відтак прийдешній першовересень є особливо довгоочікуваним. Тому і готуємося до нього по-особливому».
Що ж, сподіваємося Першовересень у навчальних закладах району буде традиційним - з усмішками, квітами та з переливами дитячих голосів на шкільних подвір’ях.
Люба КЛІМЧУК.



Немає коментарів:

Дописати коментар