вівторок, 2 червня 2020 р.


Зичимо здоров’я нашим медикам!
Як розповіла Наталія Григорівна Мединська, у Дубровицькій лікарні ПЛР-тести на коронавірус взяли і надіслали у лабораторію у сімнадцяти медичних працівників: зокрема, працівників інфекційного відділення та тих лікарів, хто контактував з хворими, у яких підтверджено коронавірус. На щастя, як показали результати аналізу, всі наші медики-земляки здорові. Хай Господь і надалі береже всіх, хто трудиться тепер у галузі медицини нашого району. Адже наше з вами здоров’я залежить від здоров’я тих, хто надає нам медичну допомогу.

Разом з тим Наталія Григорівна зазначила, що засоби індивідуального захисту для медпрацівників у лікарні наявні на щонайменше 10 днів роботи. Однак, якщо ситуація із захворюванням, не дай Бог, у районі загостриться, то засоби поповнення засобів індивідуального захисту треба буде найближчим часом. Медики вдячні всім, хто у цей непростий час допомагає нашій лікарні у щоденній нелегкій праці, допомагає коштами і засобами індивідуального захисту.
А зараз трішки обласної статистики. Рівненщина наразі входить у топ-десятку за кількістю хворих на COVID-19. У чому причина таких швидких темпів поширення коронавірусу у нашій області – цікавилися журналісти під час онлайн-брифінгу 28 квітня. На це питання відповіла керівник обласного Центру громадського здоров’я Олена Гандзюк.
– Топ-10 по кількості зафіксованих випадків, – уточнила вона. – А на рахунок темпів поширення, то хочу сказати, що виявлений чи діагностований вірус поширюється не повільніше і не швидше за недіагностований. Маємо це розуміти. Якщо порівняти ряд областей за кількістю виявлених інфікованих, то спостерігається дуже чітка тенденція: це області, які провели більше трьох тисяч тестувань. Серед цих тестувань приблизно 20% позитивних випадків. Тобто, ми говоримо про якісне виявлення, якісне епідрозслідування у вогнищах і ефективну роботу на місцях. Інші області, які показують менші цифри, відповідно проводять менше досліджень.
У нашій області проводиться ефективна робота – це стало можливим через те, що у нас об’єднано ресурси чотирьох лабораторій. До лабораторного центру долучився перинатальний, а до центру громадського здоров’я – діагностичний центр разом зі своїми спеціалістами та обладнанням. Через це у нас адекватні об’єми досліджень і ми демонструємо більш-менш реалістичну картину, яка складається зараз у Рівненській області. Якщо в розрізі на кількість населення (відповідно до планів МОЗ) наша область має робити біля трьохсот досліджень на добу, то з нашими ресурсами ми абсолютно спокійно будемо проводити таку кількість ПЛР-тестувань.
Разом з тим, з 9410 людей, які вже зареєстровано в Україні з COVID, 1843 медики. Це більше 20 відсотків. Не виключенням є і Рівненська область, у нас з 553 заражених людей – 124 медичні працівники. Тобто це 22,5 відсотки. Але треба звернути увагу, що приблизно три тижні тому на Рівненщині було прийнято рішення обстежувати медиків всупереч протоколам МОЗ», розповіла Олена Гандзюк.
Наразі на Рівненщині медиків обстежують у три черги. Чи це професійне зараження, чи ні, однозначно стверджувати не можна, наголошує вона.
«З тих 124 медиків лише одна людина заражена в Рівненській міській лікарні – найбільшому закладі, де надається допомога хворим з коронавірусною інфекцією. Також невелика кількість заражених медиків в Сарненській лікарні. Натомість обласна лікарня, де не лікують хворих на COVID, має більше 80 людей, які заразилися», – зазначила Олена Гандзюк.
Головного лікаря Івана Зиму за порушення санітарно-епідемічного режиму притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
У рішенні комісії зазначається, що у медичному закладі були несвоєчасно проведені організаційні заходи щодо запобігання поширенню COVID-19. Зокрема, йдеться про внутрішньолікарняне поширення інфекції, оскільки найбільше лікарів з коронавірусом виявили у відділеннях анестезіології, інтенсивної терапії, мікрохірургії вуха та сурдоневрології, гнійної хірургії, проктології, центрі ортопедії та травматології, торакальної хірургії лікарні.
Інфекція стрімко ширилася, оскільки несвоєчасне було закриття цих відділень на карантин. «Поширення інфекції серед середнього та молодшого медичного персоналу відбулось за недостатнього контролю зі сторони головної медсестри за дотриманням санітарного режиму в закладі. Несвоєчасно розпочато обстеження працівників відділень методом ПЛР-діагностики», – йдеться у результатах розслідування.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар