четвер, 2 червня 2022 р.

 

«Слава Україні!»: історія виникнення

популярного в Україні вітання

Віднедавна таке вітання – певно, найпоширеніше навіть серед тих українців, які досі вважали його призначеним для особливих випадків.

Знаємо, що так на зорі Незалежності віталися патріоти України, із такими словами прощалися з побратимами, віддаючи життя, бійці УПА. Але ж цікаво знати, з чого все почалося.

Зокрема, за розвідками історика Юрія Юзича, оприлюдненими кілька років тому на сайті «Української правди», гасло «Слава Україні!» із відповіддю «По всій землі слава!» іще наприкінці XIX ст. побутувало в середовищі студентів Харківського технологічного інституту (згодом і дотепер – Політехнічного), які невдовзі заснували Революційну українську партію.

Так само віталися 1916 року й на українському віче в американському Детройті, а в часи Української революції – відповідали на заклик «Хай живе автономія України!» або «Хай живе демократична республіка!». Цікаво, що «Слава Україні!» звучало тоді не лише на наших споконвічних теренах, а й усюди, де не бракувало українців, – наприклад, у російських Іркутську, Владивостоці, Санкт-Петербурзі. Більше за те; гасло було популярним і в представників інших народів, які, живучи серед українців, щиро раділи за них.

«Слава Україні!» – відповідали наші патріоти на привітання в часи проголошення універсалів Центральної Ради. «Слава! Слава! Слава!» – відповідали на ці слова «чорні запорожці». З часом вони набули універсального сенсу: з ними українці віддавали життя, захищаючи рідну землю, і раділи перемозі над ворогом. Надалі їх, як знамено, підхопили вже повстанці Холодного Яру, учасники Української військової організації, пластуни, оунівці…

…І коли наша держава, наш народ, наші воїни знову чинять героїчний спротив ворожій навалі, ми кажемо: «Слава Україні!», бажаючи нашим захисникам перемоги над ворогом. І відповідаємо: «Героям слава!» на знак шани й любові до українських героїв наших днів – уславлених учасників цієї війни.

А на початку весни в соцмережах активно поширювалася ще й така версія походження нашого гасла (щоправда, не підтверджена історичними посиланнями), яка пов’язує його із дохристиянським божеством наших наддніпрянських пращурів – богинею Славою. За словами авторів цієї версії, з її зображенням на щитах русичи йшли у бій, вигукуючи «Слава!», аби мати удачу в бою й отримати перемогу над ворогом.

Та в будь-якому разі «Слава Україні!» наразі для нас – як пароль, на який кожен знає єдину правильну відповідь: «Героям слава!».

Немає коментарів:

Дописати коментар