четвер, 2 червня 2022 р.

 



ХІРУРГ ДЛЯ ПЕСИКІВ ТА КОТИКІВ

 

Сергій Вальковець із Орв’яниці – «сімейний» лікар моїх домашніх улюбленців. Дарма, що хлопець поки що студент, до серця братів наших менших стежку проторував ще змалечку. Тепер він вже робить хірургічні втручання для профілактики небажаної вагітності тварин, оперує вади, надає терапевтичні послуги для котиків та собачок і не тільки. Воно, напевно, й недаремно. Адже батьки хлопця також ветлікарі. Отож сьогодні розмовляємо про його шлях в професію.

Сергію, я так розумію, що Ви вирішили продовжувати сімейну династію. А розкажіть, як народилося таке рішення?

Ще змалечку тато прив‘язав мені любов до тварин. Я часто їздив з ним на виклики до домашніх улюбленців та допомагав в лікуванні від різноманітних хвороб.

Який навчальний заклад обрали для здобуття майбутнього фаху?

Після закінчення закладу середньої освіти мені довелося обирати між двома гідними університетами: Львівським національним університетом ветеринарної медицини та Білоцерківським національним аграрним університетом. Мій вибір зупинився на ветеринарному факультеті у Білій Церкві.

Чому саме цей?

Я обрав саме цей університет, оскільки в ньому – найкраща ветеринарна практична база для починаючих фахівців ветеринарної медицини. Також університет з 2021 року отримав європейську акредитацію, що дає змогу в майбутньому працювати у країнах ЄС з міжнародним дипломом.

З якого часу Ви почали практикувати як ветлікар?

На другому курсі я вирішив влаштуватися асистентом в одній з приватних ветеринарних клінік Білої Церкви. Згодом я здобув достатньо практичних навичок, і міг самостійно надати допомогу тварині у різних випадках. Це помітив головний лікар та запропонував мені додаткову роботу у вигляді прийому тварин у нічний час, адже тваринам часто потрібна медична допомога вночі. З цього почалося моє самостійне становлення як лікаря ветеринарної медицини.

У кожного з Ваших підопічних – свій характер, манери, звички. А до яких тварин  Ваше серце більш прихильне?

Загалом мені подобаються всі види тварин, але ближче до душі – собаки. Контакт з собаками встановлюється легше, ніж з котами. Собаки більш контрольовані і слухаються господаря.

Характер собаки залежить від того, як власник його виховує. Навіть бійцівські породи – ротвейлери і амстаффи – якщо вони виховані господарем, дають себе оглянути і не гарчать. У моїй практиці агресивно поводилися якраз дворові собаки, якими ніхто не займається. Вони просто не підпускають до себе. Звичайно реакція тварини на лікаря залежить також від її стану. Колись алабай, який важив під 120 кілограм, навіть не помітив, що я проводжу з ним медичні маніпуляції.

Яких домашніх улюбленців утримаєте Ви?

Як вже було вказано вище, мій улюблений вид тварин – собака. Тому не дивно, що я маю собачку, породи ши-тцу, за кличкою Мері. До речі, вона за типом темпераменту – сангвінік. Активна, рухлива, але більш-менш врівноважена. Вона потребує постійного спілкування, тому легко стала найкращим другом сім‘ї. Це важливо, адже кожна тварина має свій тип темпераменту.

У кожної пори року – свої особливості догляду за тваринами. На що слід більше звернути увагу влітку?

В першу чергу після кожної прогулянки власник обов‘язково повинен перевіряти шкірний покрив тварини на наявність певних паразитів, а саме кліщів – яких дуже багато в теплий період року. З профілактичною метою рекомендується застосовувати протипаразитарні препарати.

Також потрібно постійно слідкувати за загальним станом тварини (наявність травм, укусів, ран), за необхідності відразу звертатися до найближчої ветеринарної клініки.

Наприклад, я утримую довгошерсту кішечку Терезку. Про що мають подбати господарі таких котиків насамперед?

Я утримую тварину з особливим волосяним покривом. Ши-тцу відноситься до однієї з порід, які є гіпоалергенними, вони не линяють, їх волосся росте протягом всього життя, але воно потребує завчасного догляду у вигляді вичісування або стрижки.

Особливості годування тварин, аби вони завжди радували нас і не хворіли.

Щодо харчування дрібних домашніх тварин думки спеціалістів зазвичай розходяться. Деякі вважають доцільним годувати тварин кормом, адже там присутня необхідна кількість вітамінів та мінералів. Інші – схиляються до думки у використанні натуральної їжі з додаванням білків, жирів та вуглеводів, щоб створити повноцінний раціон. Я більше прихильник натуральної їжі, але деяким пацієнтам необхідно вживати корми з лікувальною метою. Найкращим варіантом є звернення до спеціаліста, який зможе підібрати індивідуальний раціон для кожної тварини.

Чи треба навіть здорову тварину показувати ветлікарю і скільки разів на рік це варто робити?

З профілактичною метою однозначно потрібно звертатися до лікаря з твариною для проведення планових щеплень, як правило, це робиться один раз на рік. Під час такої процедури лікар також досліджує всі системи організму тварини.

Основні вороги домашніх улюбленців і як з ними боротися?

Окрім зовнішніх паразитів тварин, таких як блохи та кліщі, у тварин є внутрішні, а саме гельмінти. Вони спричиняють велику кількість захворювань та можуть бути небезпечними для людини, для цього зазвичай застосовують дегельмінтизацію, яка повинна проводитися раз на місяць спеціальними антигельмінтними препаратами.

Також на господарях лежить велика відповідальність за своїх улюбленців, необхідно завчасно звертатися до ветеринарного лікаря, не займатися самолікуванням, навчати тварин правильним манерам та бути для них справжнім другом.

Дякую за пояснення та поради.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар