четвер, 23 червня 2022 р.

 














Дитинство має бути щасливим

Діти – наше майбутнє, продовження нас, нашого роду, нашої Батьківщини. В складний час воєнного лихоліття особливо приємно чути щирий дитячий сміх та милуватись дитячими посмішками. А їх в перший день літа в центрі Дубровиці було чимало. В міському парку для дівчаток та хлопчиків влаштували яскраве дійство, приурочене Дню захисту дітей. Нині це свято набуло буквального значення – наші солдати щохвилинно захищають життя найменших українців. І саме завдяки героїчним захисникам є можливість влаштовувати такі чудесні заходи для діток.  Бо навіть в умовах війни вони повинні мати прості радощі дитинства та відчувати турботу про себе. Бути щасливими попри все.

 

А щастя та захвату цього дня додавали дітлахам різноманітні сюрпризи та розваги. Програма була насиченою. Маленькі гості мали нагоду покреативити на майстер-класах. Разом з місцевою лялькаркою Оксаною Довжик створювали мотанки, а працівниці центру дитячої та позашкільної творчості допомагали бажаючим виготовити метеликів. Бібліотекарі провели цікаву подорож у країну книг. Вишикувалась черга й до столика, де маленьким українцям малювали патріотичний аквагрим. Ще більше драйву додала малечі зустріч з казковими персонажами. З аніматорами досхочу  нафотографувалися, награлися й натанцювались. А скільки емоцій викликало бульбашкове шоу та театральна постановка…

Долучились до організації свята і переселенці. Художниця Надія Прохорчук із Запоріжжя відкривала дітям секрети малювання олівцем. А Олена Довгопола з Луганщини влаштувала виставку власноруч зв’язаних іграшок. А ще провела цікавий квест, де дітлахи шукали казкового героя.

Завдяки підприємцям Тарасу Дуці, Віктору Гумену, Іванні Бецан, Володимиру Єлісеєвичу дітки почастувалися солодощами та морозивом, досхочу змогли розважитись на дитячих атракціонах та вибрати для себе іграшку на згадку про свято.

Одним словом, малеча була в захваті. Ще й днина видалась погожою та сонячною. Серед дитячого гамору на мить забувалось, що в країні – повномасштабна війна. Але реальність знову й знову вривалась у серце та думки. Ось п’ятирічна Алінка Щур у пісні просить «милих та добрих дорослих зупинити війну». Дуже старалася дівчинка заспівати саме цю глибоку та актуальну композицію. Вивчила текст за один вечір. Вперше дебютувала на великий загал. Але заспівала по-дитячому проникливо та щиро, бо ж хотіла, щоб її почули дорослі. Зараз її старший брат Максим на Сході захищає нашу державу.

А ось фахівці служби у справах дітей передають подарунки та смаколики дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, яких доля змусила бути ще й вимушеними переселенцями. Таких діток на Дубровиччину прибуло двоє  з Донецької та Київської областей.

Одним хлопчиком опікується бабуся. Близько двох місяців тому вони втекли від вибухів зі Слов’янська. Жінка не може стримати сліз. Показує відео, як напередодні їхню школу розбомбили. Їй це дуже болить, бо ж сама працювала в цьому навчальному закладі і чимало сил та праці туди вклала. «Але нічого, все помалу відбудується, головне, щоб був мир», - додає вона. І дуже дякує за теплий прийом у нашому поліському куточку та за прекрасне дитяче свято.

За даними служби у справах дітей, на території  Дубровицької ОТГ проживає 40 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. П’ять дітей разом з опікунами через війну виїхали до Польщі та Франції.

Натомість до дубровицької громади через воєнні дії вимушено переселилися 144 дитини. Повномасштабне вторгнення росії забрало в нас весну, а в найменших українців – право на безтурботне дитинство.

Тож тішило, що цього дня очі дітей випромінювали радість, а не страх та розгубленість. Наші діти заслуговують на щасливе мирне життя, де вони спокійно ходитимуть в садочок, навчатимуться в школі, будуть гратися у своїх будинках, не боячись сирен чи вибухів. А для цього нам потрібна  Перемога, аби бути спокійними за малечу і її майбутнє.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар