четвер, 2 червня 2022 р.

 





Пухнастий батальйон. Як тварини допомагають на війні

Собаки, давні помічники людини, не лишаються осторонь і війни. Вони теж допомагають у боротьбі з російським агресором: беруть участь у розмінуванні, патрулюють вулиці, виявляють ДРГ, боронять блокпости, евакуюють людей з гарячих точок, волонтерять і навіть збирають гуманітарну допомогу.

Серед інших найбільше прославився пес Патрон, який у складі Чернігівського підрозділу вибухотехніків ДСНС допоміг знешкодити вже понад 200 мін і снарядів, отримав орден «За службу» від президента Володимира Зеленського, нагавкав на прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо і став зіркою Instagram.

Але не Патроном єдиним. 

 

Кудлата провідниця Ніколь

Рятувати людей з гарячих точок допомагає собака Ніколь. Зі своєю власницею, провідницею Марією (ім’я змінено) вона евакуює людей з охоплених війною регіонів України.

Познайомилися Ніколь і Марія ще у 2018 році. Після рейсу провідниця почула, що під вагоном хтось скавчить. Це було маленьке цуценя, у якого лапка примерзла до колії.

«Мені вдалось її дістати, але собака не могла стояти. Я її підняла, і вона мене обійняла лапками. Я зрозуміла, що в неї на шиї намотаний дріт. Колеги допомогли мені цей дріт розплутати. Вирішила віднести її до резерву (місце, де готують вагони до рейсу), там у нас жили собаки, але вони її не прийняли», - розповідає провідниця.

Тоді Марія взяла Ніколь додому у своєму бушлаті. Дівчина розповідає, що собака досі любить спати саме на її службовій куртці.

Марія бере Ніколь у рейси, оскільки не може залишати її вдома саму так надовго. Колись собака залишалась у знайомих дівчат, але з початком бойових дій вони поїхали, а Ніколь відтак постійно допомагає Марії на залізниці.

Як і в Патрона, у Ніколь теж є сторінка в Instagram, але наразі не така популярна. Завести її Марії запропонували волонтери притулку для тварин у місті, де живе провідниця.

Соцмережі підкорив образ Ніколь у шапці провідниці. Марія розповідає, що фото було зроблено під час евакуаційного рейсу.

«Евакуаційний рейс відрізняється від звичайного тим, що люди сидять не за квитками. Я виходжу і зі всіма вітаюсь, Ніколь вітається теж. Того дня ми їхали дуже дивно: десь стояли, десь їхали дуже швидко, не розуміли, на яких ми станціях. Ловили інтернет, щоб дізнатися. Одному пасажиру вдалося, сказав, що ми біля Тернополя. Я питаю, чи комусь треба вийти у Тернополі, і передаю це начальнику потяга, щоб ми зупинились. Ніколь допомагала мені це корегувати. Потім вона втомилась і полізла спати на сидіння. Я вирішила надягти їй шапку, і люди, які йшли до тамбуру, сфотографували її», – говорить Марія.

 

Кейт патрулює метро

На варті Київського метрополітену бельгійська вівчарка малінуа Кейт. Вона із заступником керівника Кінологічного центру Національної поліції в місті Києві, старшим лейтенантом Віталієм Литвином шукає вибухівку та зброю, а у вільний час розважає переселенців на центральному вокзалі столиці.

«Ми виконуємо превентивні заходи з пошуку вибухівки і зброї в метро. В основному там, де багато людей і великий пасажиропотік. Це станції «Деміївська», «Видубичі», «Житомирська» та «Святошин». Там ми шукаємо підозрілі речі, оглядаємо багаж людей», - розповідає Віталій Литвин.

Більше за все Кейт любить іграшки. Як каже кінолог, «за них вона життя віддасть». Це через специфіку дресирування, пояснює поліцейський: собак, які шукають вибухівку, навчають за допомогою гри; щоб отримати забавку, Кейт повинна знайти небезпечні предмети.

У вільний від роботи час Віталій і Кейт їдуть на київський вокзал.

«Коли не наша зміна, ми розважаємо дітей, переселенців і тих киян, які виїжджають. Це працює як психологічна терапія. Намагаємось трохи розрядити ситуацію. Щоб діти, які приїздять з гарячих точок, погралися трішки з собакою і на якийсь час відволіклися від того жаху, який вони пережили», – розповів Віталій.

Також Віталій з Кейт працюють на обшуках підозрюваних у злочині і приїздять на виклики з розмінування.

 

Кіра на варті Київської тероборони

Бельгійська вівчарка Кіра на передніх рубежах боронить столицю у складі 112 Бригади територіальної оборони Києва. Вступити до її лав вирішила самостійно – прибігла на блокпост і залишилась.

Кіра готова покусати і навіть загризти будь-якого окупанта, який захоче прийти до Києва.

«Вона прийшла до нас у перші дні війни. Може, господарі кудись виїхали, як більшість киян, може, у машині для неї не знайшлось місця», - розповідають військові.

Коли бійці будували блокпост, Кіра допомагала підносити інструменти. Вівчарка була з хлопцями на стрільбах. Її не злякали постріли та вибухи. Собака супроводжує від позицій до місця перепочинку.

Воїни розповідають, що Кіра першою чує, коли щось негаразд. Жартують, що вівчарка знає дуже багато таємних секретів підрозділу, але точно не розкаже їх ворогу.

 

Лабрадор Арчі – фахівець зі зброї

У Запоріжжі вже п’ять років сумлінно виконує свої обов’язки чорний лабрадор Арчі. Разом з молодшою кінологинею Веронікою Лещенко пес шукає зброю та вибухівку.

«Арчі у нас спеціаліст зі зброї та вибухівки – це його профіль. Якщо щось є, ми завжди знайдемо. На блокпостах він перевіряє автівки, також працюємо на залізничному вокзалі, обшукуємо новоприбулі поїзди та багаж. Виїжджаємо на місця, де знаходять підозрілі предмети. Через війну в нас подвійне навантаження», – розповідає кінологиня.

Арчі – дуже серйозний і норовливий пес, налагодити з ним контакт непросто. Вероніка Лещенко розповідає, що шукала з ним контакт 1,5 місяця. Його не заохотити їжею, денний раціон він може розтягнути на два. Як і всі лабрадори, Арчі дуже активний, найбільше йому подобається гратися з м’ячем.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар