четвер, 23 червня 2022 р.

 





«Пролісок» планують приєднати до «Сонечка»

Минулого тижня у Лісовому обговорили питання щодо реорганізації (шляхом приєднання) Лісівського закладу дошкільної освіти «Пролісок» до Сварицевицького закладу дошкільної освіти «Сонечко». З жителями села, працівниками Лісівського садочка спілкувалися заступник голови міської ради Микола Кухарець, староста Сварицевицького старостинського округу Степан Гольц, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Дубровицької міської ради Ніна Стасюк. Ніна Іванівна роз’яснила ситуацію, яка виникла у Лісовому:

– Станом на 1 вересня у Лісовому буде лише п’ять дітей, які зможуть відвідувати дошкільний заклад. Народжуваність у селі знизилася. Не передбачається збільшення кількості вихованців і на наступні роки. За минулий рік на утримання Лісівського дошкільного закладу було виділено близько 646 тисяч гривень. Таких коштів, щоб утримувати заклад дошкільної освіти для кількох діток, наразі у міській раді нема. Зараз є важливі витрати на оборону. Оптимізація освітньої мережі неминуча.

Сварицевичі сьогодні мають хороший дошкільний заклад, є всі умови для діток, є умови й для запровадження інклюзивної форми навчання. Матимуть змогу батьки з Лісового віддавати дітей і у ясельну групу, у Лісовому такої можливості не було. Дякуємо Богу і Збройним Силам України, що ми можемо обговорювати таке питання. Все має бути зреалізовано на те, щоб дітки з вашого села мали комфортні умови виховання, здобуття дошкільної освіти. У Лісівському садочку діяла різновікова група.

Я знаю, що у ваш садочок вклали душу і Люба Володимирівна, і Ольга Григорівна, і батьки. Але час вимагає змін. Чому стоїть питання саме приєднання? Ми хочемо вирішити можливість працевлаштування працівників закладу. Педагоги отримають роботу у сварицевицькому садочку, обслуговуючий персонал, на жаль, ні. У «Сонечку» є такі фахівці, які працюють на неповну ставку. І набирати нових людей (не педагогів) туди нема можливості. Якби у Лісовому було більше дітей, то у Сварицевичах можна було б відкрити п’яту групу. Може дасть Бог, з часом дітки будуть. Зараз чимало сімей виїхало. Але радує перспектива. У Сварицевичах є приміщення для п’ятої групи: ліжечка і все необхідне. Додам, що у «Сонечку» поставили нового котла. Там буде тепло.

Довозити діток у Сварицевицький садок буде шкільний автобус. У дорозі про малечу дбатимуть педагогічні працівники, а може буде ще й працівник з супроводу.

Переважна більшість присутніх на цих зборах висловилася за приєднання «Проліска» до «Сонечка». Остаточну крапку у цьому питанні поставить сесія Дубровицької міської ради.

Багато питань колись було щодо реорганізації школи у Лісовому. Багато думок. Але натепер ми маємо шкільний автобус, і комфортну дорогу до Сварицевич. Зараз хтозна, чи вдалося б втілити в життя ці важливі питання, війна вносить свої корективи.

На цій зустрічі жителі села ставили питання щодо графіка руху шкільного автобуса. Наголошували, що після Лісового шкільний транспорт заїжджає у Бродець, а це додаткова дорога для школярів. Ніна Іванівна запевнила, що цей графік буде переглянуто.

Батьки та вчителі вболівають, щоб у Лісовому не закрили б бодай початкову школу. На думку вчителів і мам, найкраще наймолодшим школярикам вчитися у рідному селі. Та й збереження початкової школи для Лісового – це важливий момент для життя мальовничого поліського села. Щодо початкової лісівської школи, то Ніна Іванівна пояснила, що вона працюватиме. У Лісівській школі навчатиметься з першого вересня 23 діток. Є три повноцінні класи, спортивна зала, досвідчені вчителі. Отож, за словами Ніни Іванівни, якщо не станеться форс-мажорних подій, цей заклад у наступному навчальному році буде діяти.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар