четвер, 2 червня 2022 р.

 












Хай квітне наша Україна

Про Надію Єрмійчук із Сельця «Дубровицький вісник» розповідав п’ять років тому. У своєму нарисі моя колега розкала про хобі цієї привітної й красивої жінки – вирощування фіалок. Нещодавно я поспілкувалася з Надією Єрмійчук і поцікавилася її квітами. За словами моєї співрозмовниці, натепер у її домі «мешкає» близько 350 сортів фіалок.

 

Чому закохалася землячка саме у ці квіти? Як розповідає Надія Єрмійчук, спочатку вирощувала кілька звичайних видів фіалок. Але коли побачила їх різноманіття в Інтернеті, то не стрималася і поїхала до Рівного на виставку цих квітів. Там краса фіалок полонила душу жінки сповна. Атмосфера виставки, багатство видів і кольорів так запали у серце нашої землячки, що вона поступово почала виписувати й вирощувати різні сорти фіалок. Жінка мріє колись потрапити на виставку цих квітів до столиці України, обов’язково це зробить, як в Україні настане мир

Зараз Надія Єрмійчук охоче продає фіалки на розмноження любителям квітів з багатьох куточків України. І навіть у період війни замовлення на квіти є. Це й не дивно, така краса додає нам неабиякого позитиву.

Цікавлюся у квітникарки, де ж розміщені квіти у її господі. Як виявляється, чоловік зробив для фіалок спеціальні стелажі з гарним освітленням. Якщо на квіти потрапляє постійно світло, то вони квітують практично протягом року, протягом 12-14 годин на добу. Надія Єрмійчук добре знається на особливостях вирощування фіалок, адже має такий досвід з 2013 року. Проте перші листочки на розмноження вісім років тому приїхали у Селець з Дніпровщини у непоказному вигляді, була дуже спекотна погода. Однак, цей факт не перекреслив поривання господині займатися вирощуванням фіалок. Незабаром вона отримала чудові листочки фіалок з Луцька. І поступово наповнювався фіалковий рай в оселі господині. В Інтернеті, у квіткових групах, вона тепер залюбки виставляє свою красу і милується квітами інших квітникарок. Ще кілька років тому Надія Єрмійчук давала у нашій газеті пораду, як правильно вирощувати ці квіти: ««Коли купили листочок фіалки, слід його обрізати гострим лезом навскіс, далі присипати його товченим активованим вугіллям. Упродовж 10-15 хвилин просушити, а потім поставити в кип’ячену охолоджену воду. Через два-три тижні з’являться корінці. Тоді треба листок посадити в землю. Важливо, щоб був хороший ґрунт: пухкий, аби пропускав повітря. Потрібно висаджувати в маленькі горщики, найкраще пластмасові, з отворами на дні. Якщо ж помістити рослину у завелику посудину, то вона буде рости в коріння. Тобто листків наросте дуже багато, а потішити цвітом зможе лиш на четвертий рік».

Окрім фіалок, пані Надія вирощує ще й різні сорти тюльпанів. Щоправда, ці квіти прописалися у Ясинці, біля будинку Євгенії Якубович – мами Надії Єрмійчук. Моя співрозмовниця каже, що їй найбільше подобаються «повні» тюльпани, які дуже схожі на піони. Вона вирощує різни сорти цих квітів, ранні й пізні. Кожна квітка по-своєму гарна. На жаль, тюльпани, на відміну від фіалок, цвітуть не дуже довго. Але їх краса також неабияк милує очі. Вирощує Надія Єрмійчук і лілійники. Як каже господиня, квіти на клумбах вимагають менше уваги як її домашні фіалки.

Ну і яка квітникарка не вирощує троянди? Королева квітів щорічно цвіте й біля хати Надії Єрмійчук. А доглядає троянди пан Андрій – чоловік моєї співрозмовниці. Андрій Єрмійчук повністю розділяє хобі своєї дружини. Така краса додає затишку у душу обом, створює позитивну атмосферу в їх оселі і поза нею.

«Яка прекрасна весна цьогоріч, – роздумує Надія Єрмійчук. – Так гарно цвітуть сади й навіть кульбаби якісь особливі. А може ми раніше не помічали цього, не цінували так рідний край. Війна вчила нас по-новому дивитися на світ Божий». Жінка каже, що обов’язково наша Україна здобуде Перемогу і господині й надалі прикрашатимуть свою Батьківщину найгарнішими квітами, адже наша заквітчана Україна – найкраща на землі.

Від себе додам, що Надія Єрмійчук працює в інфекційному відділенні міської лікарні молодшою медичною сестрою. Колись там трудилася і її мама. На своїй відповідальній роботі жінка робить все від неї залежне, щоб створювати хворим комфорт. Разом з колективом відділення пройшла Надія Єрмійчук непростий ковідний період у роботі. Було непросто, однак колектив докладав максимум зусиль, щоб  наші земляки якнайшвидше одужували. Після кожної трудової зміни чекали і чекають на Надію Єрмійчук її улюблені квіти її віддушина, частинка її серця.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар