понеділок, 7 грудня 2020 р.

 

Газове  питання:  тонкощі  зміни  постачальника

У серпні запрацював ринок газу. Споживачі отримали можливість змінювати постачальника блакитного палива, обираючи вигідніший тариф та кращу якість послуг. Втім люди поки не поспішають цим користуватись. Брак інформації, міфи та перестороги лякають. Але, як виявилось, це реально. Достатньо лише один раз сісти і розібратися. Як це зробив  дубровичанин Володимир Шинкар. До цього був клієнтом «Рівнегаз збуту». Зараз обслуговується в «Нафтогазі».

 


«На сайті «Нафтогазу» у переліку не знайшов номера свого будинку. Тому по телефону оператор порадив для зміни постачальника звернутися в «ПУМБ БАНК» в Рівне або зробити це в «Приват 24». Вибрав останній варіант. Заявку на приєднання подав 15 листопада. Повністю всі документи підтягнуло автоматично з бази банку. Ввечері 22 листопада отримав підтвердження, що тепер купую блакитне паливо в «Нафтогазі». На електронну пошту надійшов номер особового рахунку. Зареєструвався в особистому кабінеті. 23 листопада помітив, що зникли всі дані про розрахунки за газ в кабінеті на сайті «104.ua». Залишилась загальна інформація по квартирі та розділ, що стосується доставки газу», – ділиться досвідом пан Володимир.

Чоловік зауважує, що укласти договір з постачальником можна в оновленій версії «Приват24» (якщо заходити на сайт, то збоку є відповідна опція для оновлення). Для цього у меню «Послуги» обираємо розділ «Мої постачальники». Вибираємо адресу житла. Далі почергово натискаємо  на вкладки «Газопостачання» та «Нафтогаз». Потім заповнюємо заявку на приєднання, в яку потрібно внести персональні дані та EIC-код (газовий код помешкання, який  можна знайти в особистому кабінеті на сайті «104.ua»). І фінальний крок – підписати заявку електронним підписом (цей інструмент теж доступний у «Приват24»). У мережі є детальне відео з інструкцією.

Підписати договір є можливість і на сайті компанії. Але в такому разі потрібно завантажити пакет документів (паспорт, ідентифікаційний код, документ, що засвідчує право власності, останню платіжку  за газ). Копії можна, до речі, зробити, навіть просто сфотографувавши документи телефоном. Головне, щоб зображення вийшло чітким. Заявку треба  засвідчити електронним підписом або ж  роздрукувати її, підписати вручну та відправити відсканований варіант.

«Нафтогаз» пропонує два тарифи. За умовами «Місячного», ціна за газ змінюється кожного місяця, залежно від коливань на ринку. Клієнт  сплачує по факту споживання. Вартість одного кубічного метра в грудні  становить 6,33 гривні.

За «Річним» тарифом споживач щомісячно платить однаковими частинами за фіксованою ціною (6,45 за куб). Сума визначається відповідно до запланованих об’ємів споживання. Після завершення річного контракту, якщо клієнт використав  більше газу, ніж заявляв, йому треба доплатити. Якщо менше – зекономлена сума повернеться на рахунок.

Для порівняння «Рівнегаз збут» в грудні постачає один кубометр газу вартістю 8,87 гривні.

«Процедура зміни постачальнка  виявилась  нескладна, а очікувана економія суттєва, – каже пан Володимир. – Різниця у ціні: 8,87-6,33=2,54 грн. (обрав «Місячний»  тариф). При моєму споживанні в грудні це близько 600 зекономлених гривень. Якщо вартість і надалі так відрізнятиметься, то за опалювальний період сума може набігти  відчутна.

Чому не віддав перевагу «Річному» тарифу? У вересні 2019-го я взяв участь у програмі «Твоя енергонезалежність» і придбав наперед газ на весь опалювальний період. Тоді вона активно рекламувалась. Заплатив біля 4500 гривень. А на ділі зимою газ виявився дешевший. Через це тепер з пересторогою відношусь до подібних річних програм та тарифів. Грудень показав, що вартість кубометру за тарифом «Місячний» менша. Як буде далі – побачимо. Можливо і в «Нафттогазі»  ціна скочить доверху».

Така от  «газова рулетка». Де виграєш, а де програєш – не передбачиш.

Співрозмовник додає: «Якщо хтось виявить бажання перейти до «Нафтогазу», то він повинен врахувати один нюанс – абонентського відділу ні в Дубровиці, ні в Рівному немає. Всі питання потрібно буде з’ясовувати  по телефону або в онлайні. Доставка блакитного палива залишається за «Рівнегазом». Тож  з приводу розподілу, як і раніше, можна звернутися в дубровицький абонвідділ служби».

Звичайно, найскладніше у даній ситуації доведеться людям поважного віку, адже практично всі операції зі зміни постачальника проводяться через Інтернет. Ніяких винятків або спрощених механізмів не існує. Тому все навантаження лягає на близьких та родичів пенсіонерів.

«Нафтогаз» – не єдина альтернатива «Рівнегаз збуту». Постачальників на ринку  зараз є до п’яти десятків. В кожного свої умови та ціни (актуальну інформацію про компанії можна знайти на їхніх сайтах або на ресурсах «ГазПравда» та «Газотека»). Відтак вибір за вами. Тим більше не обмежується кількість переходів від одного до іншого постачальника.

Популярні питання та відповіді

На основі матеріалів сайтів «ГазПравда», «Нафтогаз» спробували відповісти на поширені запитання щодо зміни постачальника газу.

 

Для переходу потрібно спочатку розірвати договір зі старим постачальником?

Ні, споживачу не потрібно звертатись до діючого постачальника, не треба розривати з ним договір та оформлювати довідку про відсутність заборгованості. Перехід відбувається автоматично.

Чи може новий постачальник газу відмовитися від мене?

Так, новий постачальник має право відмовити споживачеві у підписанні договору за наявності боргів перед старим постачальником. Водночас наявність боргів більше не є завадою для процедури зміни постачальника. Якщо клієнт визнає борги, їх потрібно буде сплатити чи реструктурувати. Але якщо людина не погоджується з нарахуваннями за спожитий газ, наприклад, через застосування так званих «теплових» коефіцієнтів, то боргове питання можна і потрібно вирішувати в судовому порядку.

А що буде з моєю субсидією / пільгою після зміни постачальника?

Нарахування пільг та субсидій залежить від даних, які соцзахист отримує від надавача комунальних послуг. Це нарахування, тариф, борг тощо. Тому, щоб не втратити субсидію, до управління соцзахисту потрібно подати заяву про зміну постачальника природного газу для побутових потреб.

Чи потрібно прокладати нові труби?

Ні. Трубами опікуються не газопостачальні компанії, а оператори газорозподільчих мереж (облгази). Змінити облгаз не можна, оскільки в регіоні це – природна монополія. Тобто труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть сотні постачальників.

Чи потрібно сплачувати за доставку після зміни постачальника газу?

Потрібно, оскільки за газ як товар ви сплачуєте новому газопостачальнику, а за доставку – облгазу. Послуга доставки газу надається споживачам незалежно від того, хто в нього постачальник. За доставку газу треба платити облгазу до 20 числа поточного місяця.

Мені відключать газ на той період, коли я мінятиму постачальника?

Ні. У період переходу газ вам постачатимуть безперебійно. Старий постачальник повинен подавати блакитне паливо, доки новий не візьме цю функцію на себе.

 Підготувала Леся Кондратик.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар