понеділок, 14 грудня 2020 р.

 

Є перший крок, то варто зробити і другий!

 

Вівторок, 8 грудня. Я по потребі заходжу у кілька аптек міста. У кожній на дверях оголошення: «Антибіотики відпускаємо лише за рецептом лікаря». Спілкуюся зі знайомими фармацевтами. Наші землячки розповідають, що дійсно введено суворий контроль за рецептурним відпуском антибіотиків і працівники аптек попереджені про відповідальність за його порушення. Отож хамити аптекарям, коли вони вам відмовлять у продажі антибіотика, не варто. Кожна людина береже своє робоче місце, тим паче у наш непростий час.

 

Взагалі, протягом цього тижня наші аптеки були практично порожні. Воно й не дивно. Що купували люди у фармацевтичних закладах здебільшого протягом останніх пів року? Моє спостереження – «Азитроміцин», «Лораксон», вітаміни, шприци… Все, що, в першу чергу, йшло на лікування ковіду. А ще різні засоби від кашлю. На щастя, і рівень захворювання трохи впав, і ліки «на майбутнє» купити не так тепер просто, то ж і в аптеках наплив людей менший.

Очільник МОЗ Максим Степанов поінформував, що цього року продаж антибактеріальних препаратів в аптеках зріс у три з половиною рази, порівнюючи з минулим роком. З 18 по 24 листопада ВООЗ провела щорічний всесвітній інформаційний тиждень правильного використання антибіотиків. Чому українці масово купують такі ліки, і які наслідки неконтрольованого застосування антибактеріальної терапії?

Спілкуюся з досвідченою землячкою-фармацевтом. За її спостереженнями, попит на антибіотики з початком пандемії коронавірусу зріс приблизно втроє, але і раніше люди охоче їх купували.

«Купують антибіотики в основному за призначенням лікаря, але траплялися у моїй практиці такі випадки, коли люди на власний розсуд підбирають собі ліки. П’ють, коли нежить, сльозотеча чи початок кашлю. Це ознаки вірусної інфекції, при якій антибіотик безсилий.

Люди налякані ковідом, люди бояться ускладнень захворювання, тому помилково вважають, що, вживаючи антибіотик, вони можуть зупинити хворобу на початковій стадії. І ми не могли відмовити продати людям той чи інший антибіотик. Буває, що покупці, за лікарським приписом, придбають два, а то й три антибіотики. Як правило, люди відмовляються від пробіотика, який нейтралізує шкідливий вплив антибактеріальної терапії, хоча ми пропонуємо їм такі препарати. Кажуть, що вже задорого виходить лікування. Тим часом антибіотик негативно впливає на імунну систему, мікрофлору кишківника. Можливо, фінанси стримують, а, може, люди не розуміють всієї серйозності проблеми. Зараз є небезпека того, що деякі препарати можуть зникнути з ринку, оскільки, незважаючи на їхню ефективність, при масовому і неконтрольованому використанні у людини утворюється резистентність до цих ліків».

Хочу висловити своє бачення щодо ситуації, яка склалася. Бачення пацієнтки, яка, на жаль, часто користується послугами аптек. Контролювати прийом антибіотиків у державі – це правильно. Такий принцип діє у багатьох країнах. Однак, на жаль, рівень доступу до медобслуговування у нас ще не такий якісний, як у Європі, де все чітко, врегульовано, продумано. У нас можна півдня у лікарні провести з температурою, щоб той антибіотик виписати. І тепер багатьом взагалі лячнувато їхати у лікарню зайвий раз, бо маючи звичайний бронхіт, є всі шанси легко підхопити ковід у маршрутці чи тій же лікарні.

Тому, як розповідають, наші фармацевти доводиться вислуховувати різні думки щодо нових правил продажу антибіотиків, часто люди невдоволені і бувають дуже різні ситуації, коли людині треба докупити кілька флаконів, бо так порадив лікар. Ситуації, дійсно, трапляються різні.

 На думку багатьох українців, антибіотики у такий непростий час взагалі повинні бути внесені в програму «Доступні ліки».  Так, лікувати ковід вдома теж потрібно саме за рахунок держави, бо ж держава нам обіцяла, що саме на це і підуть мільярди ковідного фонду. У даний час на лікування коронавірусу в домашніх умовах йде значно більше грошей, ніж у лікарні, бо треба ще й найняти людину, яка проколола б тебе. Це добре, що працівники сільських ФАПів не відмовляють жителям сіл у час пандемії в меддопомозі – вколють і капають. А в Дубровиці, куди йти з  флаконом «Лораксону», знаючи, що у тебе ковід? В лікарнях антибіотики для хворих на ковід видають безкоштовно. Але не всім хворим і пропонують у лікарню лягати, бо й місць для всіх забракло б. Постає питання: «То чому ж одні мають лікувати ковід за рахунок держави, а інші – за власний?».

Внесення антибіотиків у програму «Доступні ліки» за рахунок держави в аптеці зняло б зараз всі невдоволення у населення. Як треба для лікування «Лораксону» на сім днів, то це – півтори тисячі, наприклад, з кишені пенсіонера.

А раніше міністр Степанов казав, що можна й по телефону почути, наскільки людина хвора, так іноді й траплялося, окремі, нескладні антибіотики призначали хворим і в телефонному режимі, бо лікарі-сімейники знають своїх пацієнтів. Коли, наприклад, вихідні чи людина здалека, то чи варто її кожен раз ганяти під «ковідний» кабінет, якщо хвороба проявляється якась хронічна?  Лікарю, як кажуть, видніше. Хоча, я тілька «за» особистий огляд лікаря.

Цілу осінь ми лікувалися по-різному. Хтось у лікарів, когось лікували друзі по своїй пролікованій, мало «незапантетованій» схемі, хтось сам собі був лікарем. Чи вилікувалися, чи нашкодили собі, про це знаєте тільки ви.

А моя розповідь про те, щоб все-таки держава ближче йшла до українця, який сплачує в неї податки. Пане міністре Степанов, ви зробили антибіотики за рецептами для людей? То й ці рецепти зробіть людям ще доступними (безоплатними), хоч на наступний важкий рік. І люди без питань і вагань їхатимуть у лікарню виписувати необхідне, бо на кону стоять часом цілі пенсії. А чи Ви знаєте, пане міністре, скільки люди й напозичалися на лікування за цей рік, що минає?! Думаю, ні… Зробіть антибіотики безоплатними для людей. Хай за свою пенсію людина з’їсть ще й лимонів чи мандаринів.

Тримаймося!

 

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар