ІСТОРІЯ, ЯКУ ВІД НАС ЗАМОВЧУВАЛИ
Літо 1921 року. Три роки і вісім місяців з часу приходу
більшовиків до влади.
Головний більшовик Володимир Ульянов (Ленін) живе в
одному з розкішних маєтків Підмосков’я, яке відібрали у вдови фабриканта Сави
Морозова. Їздить в суперрозкішній «Delanay Billville», який належав останньому російському імператору. До
послуг «вождя світового пролетаріату» і його дружини ще півдесятка автомобілів
з царського гаража.
А в швейцарських банках на ім’я Леніна є вкладів на 75
мільйонів франків.
Головний чекіст Фелікс Дзержинський живе в особняку
золотопромисловця Стахеєва, оздобленому італійським мармуром і яшмою. До послуг
Дзержинського особиста дача на ПБК – знаменитий палац князів Юсупових. Там для
«Залізного Фелікса» навіть бункер обладнали, бо він був неабиякий боягуз.
А ще одна «скромна дачка» Дзержинського – в підмосковному
Любанові, колишній маєток поміщика Шліппе. А в Звенигородській волості – ще
одна, колишній маєток нафтового магната Зубалова, пізніше відома як «Горки-9».
На швейцарських рахунках Дзержинського – 80 мільйонів
франків.
Стільки ж – у глави виконкому Комінтерну Григорія
Зінов’єва.
На рахунках у «більшовика № 2» Льва Троцького в США 11
мільйонів доларів, а в Швейцарії – 90 мільйонів франків. І «скромна дачка» в
Черкізово. Там же – палаци Калініна, Свердлова та інших відомих більшовиків.
Про кількість мільйонів на їх рахунках в казковій
Швейцарії і кілограмах смарагдів в особистих сейфах не скажу, щоб не
засмучувати. Скажу тільки, що в 1921-1922 роках в Південній Африці було
зупинено видобуток алмазів – річка діамантів з Росії, що продавались за
смішними цінами, зробила її невигідною.
Випереджаючи питання: про мільйони більшовицьких вождів
влітку 1921 писала газета «Нью Йорк Таймс». Ціле розслідування було.
А хочете меню товариша Дзержинського в тому році, коли
від голоду гинули мільйони селян і пролетарів?
Понеділок: консоме з дичини, лососина свіжа, цвітна
капуста по-польськи.
Вівторок: солянка грибна, котлети телячі, шпинат з
яйцями.
Середа: суп-пюре зі спаржі, яловичина-буллі, брюссельська
капуста.
Четвер: вуха боярська, стерлядь парова, зелень, горошок.
П’ятниця: пюре з цвітної капусти, осетрина, боби
метрдотель.
Субота: юшка з стерляді, індичка з моченими яблуками,
вишнею і сливою, гриби в сметані.
Неділя суп зі свіжих печериць, курча маренго, спаржа.
І не те гидко, що жили вони в палацах, жерли з срібла і
сербської порцеляни солодко і від пуза. І навіть не те, що десятки мільйонів
вивозили з країни на випадок, якщо доведеться тікати з охопленої війною країни.
Гидко те, що сотні літераторів і тисячі журналістів
писали за завданням Агітпрому цинічну брехню про те, як Дзержинський
непритомнів із голоду. Як Ленін порожнім окропом з шматочком цукру вприкуску
чорний сухарик запивав. Якими вони всі були людяними-прелюдяними і
скромними-прескромними.
І виходить в тій огидній історії, написаній радянськими
«істориками за викликом», що «Залізний Фелікс», колишній закінчений наркоман,
не від передозу кокаїну ноги простягнув, а чи то серцевого нападу, чи то від
туберкульозу. І що Свердлов помер від іспанського грипу, а не був отруєний
Леніним за те, що організував на Леніна замах.
Історія більшовиків, а потім комуністів; історія їх влади
– це суцільна мерзенна бридота.
А поки такі факти слід знати всім.
Бо останнім часом почалися спроби реанімації «совка» і героїзації тих, хто в
ньому панував. І бубонять всі ці товариші одне: «не треба переписувати
історію».
Було б що переписувати …
Для тих, хто розуміє.
Історія – це досвід життя цілих народів. Але ще вона і
страшна зброя, яку той же Кремль використовує століттями, замовляючи «історикам
за викликом» (і не тільки своїм) потрібні обґрунтування претензій на чужі
землі.
Павло Бондаренко,
історик.
Немає коментарів:
Дописати коментар