середу, 2 червня 2021 р.

 








Озерськ стає кращим

завдяки небайдужим

Протягом весни «Дубровицький вісник» багато писав про ініціативи людей щодо благоустрою населених пунктів Дубровиччини. Сьогодні підсумуємо добрі справи задля громади у невеличкому Озерську, де багато зроблено саме завдяки небайдужим людям. Про це розмовляємо з громадським діячем і просто небайдужою людиною Анатолієм Серком, директором Озерської філії Сварицевицького опорного закладу загальної середньої освіти.

 

Минули вибори. Утворено нову громаду. Як вступило в адміністративну реформу село Озерськ?

На жаль, Озерськ після виборів 2020 року, залишився без представництва у Дубровицькій міській раді, ми не маємо свого депутата від села. Староста Степан Гольц працює на кілька сіл, в основному, розв’язує злободенні питання у Сварицевичах (центрі округу). Роботи у нього багато, зрозуміло, що відразу бути у кількох селах він фізично не може. Кілька разів на місяць разом з діловодом староста приїжджає до нас, щоб розв’язати нагальні питання.

Зізнаюся чесно, в подальшому розвитку Озерська я вбачав два шляхи: або село поступово буде занепадати, або ж у ньому будуть радикальні зміни на краще. Разом зі своїм сусідом (колишнім кандидатом  на посаду старости села) Іваном Серком, ми вирішили діяти за другим сценарієм. Зараз настав час ініціативних людей, які не повинні чекати чиєїсь допомоги, а діяти рішуче задля благоустрою та добробуту рідного села. Ми зрозуміли, що зможемо організувати людей, щоб впорядкувати свій Озерськ. До речі, саме Іван Серко встановив перший вуличний ліхтар на сонячній батареї навпроти наших будинків, за що неодноразово лунали слова вдячності від односельців. Також він зініціював торік впорядкування місця біля озера для купання, риболовлі та відпочинку. Приємно, наші гості  фотографуються на фоні нашої водної перлини.

З чого починали наводити лад? Що вдалося зробити протягом весни?

Я запропонував план робіт з благоустрою. За допомогою спеціалізованої техніки  чоловіки-активісти повністю очистили від сміття, сухих дерев та чагарників кладовище (вивезено на сміттєзвалище понад 15 причепів різного непотребу). Оскільки, не один рік проблемним питанням є нестача місць для поховання, два дні працювали над розширенням меж сільського кладовища, згодом встановили нові бетонні стовпи та загородили металевою сіткою. Встановили інформаційні щити, а також обгородили спеціальні місця вздовж кладовища для сміття, аби зручно потім було його утилізовувати.

За спонсорські кошти навели лад в автобусній зупинці, що в центрі села, а завдяки спеціальному банеру, який подарував наш односелець Олег Пляшко, наша зупинка, без сумніву, є найпривабливішою не лише на Дубровиччині, а й в Україні!

Двадцять небайдужих активістів (в основному жінки!) протягом дня прибирали наше місце відпочинку-урочище «Гора», що географічно нагадує маленький півострів, оскільки із трьох сторін омивається водами Озерського озера. Пофарбували ми й три альтанки у місці масового відпочинку «Журавлина». Учні шостого класу прибрали  територію місця масового відпочинку в лісовому масиві «Гори». Небайдужі односельчани очистили від сміття, чагарників і сухостою прибережну смугу біля озера в місці масового купання та риболовлі – урочищі «Рівця». Поновили різноколірними стрічками та пофарбували три обрічні хрести. Ми очистили від ожиннику та інших чагарників вулицю Шкільна, а також ліквідували небезпечні високорослі дерева біля церкви та біля школи. Хочеться, щоб жителі Озерська завжди володіли актуальною інформацією, отож встановили чотири пластикових стенди – інформаційні афіші, в центрі села та біля клубу. Вирубали також чагарники та вивезли сміття від аварійного двоповерхового будинку, що знаходиться на балансі КСП «Полісся», яке фактично не існує.

На потреби села для проведення благоустрою було зібрано 10 тисяч 710 гривень добровільних внесків.

Небайдужі жителі Озерська зробили чималий шмат роботи. Впевнена, що частиною цього весняного проєкту стало й озеленення мальовничого Озерська.

Так. Випускники висадили біля школи магнолію, а семикласники саджанці мигдалю. Біля сільського храму Святої Параскеви-П’ятниці тепер ростиме 23 кущі туї та 8 вишень, а в сільському парку - 19 кущів кулястої туї та 5 саджанців туї колоновидної. Є у селі будинки, де ніхто не живе. Я звернувся до власників цих будинків, щоб біля таких хат навели порядок. Приємно, понад десятеро людей відгукнулися на моє прохання. Шкільні робітники виготовили п’ять дерев’яних сміттєвих баків і вони стоять у потрібних місцях.

Розкажіть про плани й наміри щодо благоустрою Озерська у майбутньому.

Звичайно, життя триває. Перед нами постають нові завдання. Встановимо нову сучасну сцену для проведення свят та дозвілля біля озера (урочище «Гора»). Необхідно зрізати високорослі дерева у цьому місці відпочинку та висадити там плодово-ягідні дерева. Сподіваємось, що за спонсорські кошти у нас буде встановлено ще два вуличні ліхтарі на сонячних батареях. У перспективі – грейдерування сільських доріг та встановлення технологічного обладнання ПрАТ «Київстар» біля школи, щоб забезпечити інтернет-послугами освітній заклад та жителів села.

Хочеться, щоб зрушилося з місця наше найболючіше питання – капітальний ремонт дороги Озерськ-Золоте. Дуже сподіваємося  у  цій площині на сприяння народного депутата Віктора М’ялика.

Знаю, щодо дороги Ви вже стукали у багато дверей.

Так, звернень, прохань щодо будівництва дороги в Озерськ було дуже багато. От, наприклад, лише за цей рік ми отримали відповіді на таке звернення з Рівненської облдержадміністрації та обласної ради, департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА, служби автомобільних доріг у Рівненській області (на жаль, ці відповіді без позитивного вирішення). У Сарненській райдержадміністрації це питання перебуває на розгляді. Написали ми звернення й у ПАТ «Рівнеавтошляхбуд» і очікуємо позитивного вирішення. Але не тільки питання дороги підіймали у своїх листах. Наприклад, Дубровицька міська рада позитивно відреагувала на питання щодо виділення спецтехніки для благоустрою села, виконком міськради дав дозвіл на зрізання високорослих дерев (очікуємо висновка еколога).

Зроблено багато гарних справ. Висновок: гуртом можна робити світ більш затишним і комфортним.

Щира подяка усім жителям села, тим, хто безпосередньо брав участь у проведених заходах з благоустрою, та усім тим, хто морально підтримував добрими словами вдячності за проведений великий обсяг робіт. Спасибі за розуміння та підтримку керівництву міської ради, оскільки довелося бути частим гостем в кабінетах Богдана Микульського та його заступника Юрія Яременка, старості Степану Гольцу за сприяння у розв’язанні окремих питань на різних рівнях. Попереду у нас ще багато добрих справ.

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар