середу, 2 червня 2021 р.

 



одне з найстаріших міжнародних свят

 

Діти – це найцінніше, що є у житті. Дитяча посмішка і щасливі очі, мабуть, – найбільше багатство у світі. А 1 червня – День захисту дітей – ще раз нагадує нам про те, що щасливе дитинство має бути у кожної дитини.

Міжнародний день дитини – одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення прийняли в 1925 році у Женеві на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей.

1 червня 1950 року був проведений перший Міжнародний день захисту дітей у світі, а в Україні, зокрема Дубровиччині, ми відзначаємо це свято з 1998 року.

Міжнародний день дитини має свій прапор, зелений колір якого символізує зростання, гармонію, свіжість і родючість.  Знак Землі, розміщений у центрі, – це символ нашого спільного дому.

Довкола знаку Землі розміщені стилізовані фігурки – червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість.

День захисту дітей – це нагадування суспільству про необхідність захищати права кожної дитини. Щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали гідними людьми та громадянами своєї країни.

В умовах децентралізації, коли повноваження державних органів виконавчої влади передано місцевому самоврядуванню, в Дубровицькій міській раді утворено Службу у справах дітей як окремий виконавчий орган, що здійснює соціальний захист дітей громади.

Адже на території Дубровицької територіальної громади проживає близько 8 тисяч дітей до 18 років, більшість з яких є постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи. 37 дітей мають статус дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування влаштовано в сім’ї опікунів та піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. В прийомній сім’ї, яка створена у с.Сварицевичі, виховується 2 дітей, позбавлених батьківського піклування. На обліку служби у справах дітей міської ради перебуває 17 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Також внаслідок воєнних дій, які відбуваються на Сході України, законодавчо визначено ще одну категорію дітей, які потребують особливої уваги - діти, яким надано статус дітей, постраждалих внаслідок АТО/ООС. Діти з інвалідністю, з багатодітних сімей теж потребують підтримки від держави. На сьогодні, у порівнянні з минулим роком збільшено державну соціальну допомогу на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема дітей з інвалідністю, які перебувають під опікою, піклуванням, виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку. Також незабаром буде розглянуто законопроєкт, який дозволить збільшити суму допомоги при народженні дитини. А ще постійно удосконалюється робота щодо забезпечення осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, житлом. З початку року на квартирний облік міської ради поставлено 2 дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років і не мають власного житла. Всього на квартирному обліку перебуває 11 дітей зазначеної категорії. І вже в цьому році буде придбано житло юнакові за субвенцію з державного бюджету.

Зараз в нашій країні активно триває робота щодо утворення сімей патронатних вихователів. Ми шукаємо громадян, які виявили б бажання та змогли бути патронатними вихователями. Утворення сімей патронатних вихователів дасть можливість дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, не потрапити до інтернатних закладів, будинків дитини або центрів соціально-психологічної реабілітації, а тимчасово залишитись проживати в умовах, наближених до сімейних. Держава фінансово підтримує патронатних вихователів. Їм виплачується винагорода за виховання дітей у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та окремо призначається державна допомога на кожну дитину.

Кожен крок назустріч дитині дає їй можливість відчути свою захищеність, впевненість. Тож ми, дорослі, маємо пам’ятати про це.

Щиро бажаємо усім щасливого майбутнього.      

З повагою, Олена ЛОБЗУН, начальник служби у справах дітей.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар