середу, 2 червня 2021 р.


 

Дві «недовіри» на один день

 

Політика – справа тонка. Дуже добре, як представники різних політичних партій знаходять між собою компроміс. Коли ж ні, то може бути так.

Рівненщиною керують два голови, які є політичними противниками – ставленик «Слуги народу» Віталій Коваль очолює Рівненську ОДА, а «Європейської солідарності» Сергій Кондрачук – обласну раду. 14 травня раптом з’явився проєкт рішення про звільнення Сергія Кондрачука з посади голови Рівненської облради. У відповідь того ж дня з’явився ще один проєкт рішення – про недовіру голові Рівненської ОДА Віталію Ковалю. Чим закінчиться ця політична дуель? Це покаже сесія обласної ради, яка пройде 3 червня, саме на ній будуть розглядати внесені питання.

Проєкт про звільнення Сергія Кондрачука подав депутат облради Юрій Ліпський (фракція «Слуга народу»). Сам Сергій Кондрачук подав проєкт про недовіру голові Рівненської ОДА Віталію Ковалю.

Сергій Кондрачук пояснив каналу «Суспільне», що причиною подання проєкту стало те, що облрада має питання до роботи голови ОДА. «Як тільки облрада 8-го скликання набула повноважень, – а це був грудень минулого року, – депутати одразу виступили з вимогою до голови ОДА прозвітувати про свою роботу за попередні періоди. Віталій Станіславович пішов назустріч депутатам, і звіт ми тоді почули, взявши його до відома, тобто не ставлячи роботі голови ОДА жодних оцінок. Минуло майже пів року і депутатський корпус вирішить, якої оцінки заслуговує голова за ці пів року. Проєкт рішення подав дійсно я, але ж ви розумієте, що це фактично вимога до мене як до голови дуже значної кількості депутатів», – прокоментував голова облради Сергій Кондрачук.

 

Позицію з цього приводу засобам масової інформації озвучив речник РОДА Олександр Поліщук.

– Подане 26 депутатами рішення про недовіру голові облради – це внутрішня «кухня» обласної ради. Напевно, їх щось не влаштовує в роботі очільника. Кожен депутат має право виносити на сесію проєкти рішень чи звернень. Тож вони скористалися такою можливістю. Але серед цих 26 підписантів немає Віталія Коваля. Тож не зрозуміло, для чого у той же день голова облради подав проєкт рішення про недовіру голові ОДА. Це схоже на чистої води політику. Проте такі політичні ігрища навряд чи конструктивно впливають на робочі відносини облради та обладміністрації.

 

Ігор Ясенюк, керівник фракції «За майбутнє», яка входить до більшості голови облради, зазначив:

– Ці два рішення – це емоції та шлях в нікуди. Наша фракція уже вирішила не підтримувати жоден із проєктів рішень про недовіру. Наша коаліція спокійна, бо у наших опонентів не вистачає голосів для нової більшості у раді. Там від сили є 29 депутатів. Одразу після виборів я пропонував варіант, як розділити посади в обласній раді, щоб було чесно. Наприклад, за «ЄС» люди найбільше проголосувати, то їхня посада голови. «Слуга народу» – друге місце, то посада першого заступника їхня. І так далі. Ми ж представляємо усіх виборців. Але після цих слів колеги мені сказали, що у мене мало політичного досвіду і я розповідаю про утопію.

 

Богдан Сологуб, керівник апарату облради:

– Якщо обласна рада 33 голосами ухвалить недовіру голові Рівненської ОДА, то це рішення ми направимо до офісу президента, де його розглядатимуть. Звільняти чи не звільняти голову ОДА – це уже винятково компетенція президента.

3 червня депутати висловлять свою точку зору на обидва проєкти рішень.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар