вівторок, 3 травня 2022 р.

 





* Переселенці

УКРАЇНА – ЄДИНА РОДИНА

 

Дубровицька міська рада продовжує допомагати внутрішньо переміщеним особам, які вимушені перебувати на території нашої громади через агресію росії. Гуманітарну допомогу: курячі четвертинки, твердий сир, масло, макарони, що придбані за кошти державного бюджету Рівненською обласною військовою адміністрацією у місцевих виробників, – роздано. Чужої біди не буває. Ми вкотре доводимо, що вміємо боротися і перемагати разом. Спільними зусиллями наближаємо перемогу разом!

Як розповіла керуюча справами міськвиконкому Оксана Краглевич, всього на територію нашої громади приїхало 650 переселенців, з них 550 громадян вже зареєтровано. Звісно, цих людей не залишили без уваги – всі вони розселені в приватному секторі міста та довколишніх сіл. Руку допомоги часом зовсім незнайомим людям простягнули наші щирі небайдужі поліщуки, за що їм велика вдячність. Вони надали переселенцям не тільки дах над головою, поділилися всім, що мають самі. Адже із зони бойових дій частенько люди виривалися без речей чи навіть документів. Саме останнє, за словами Оксани Вікторівни, є основною проблемою, з якою стикаються такі люди на тилових територіях. По можливості документи відновлюються завдяки рагсівським базам, але їх відсутність створює масу неув’язок. На жаль, через велику кількість запитів цифрові державні соціальні програми, як-от «Соціальна громада», не справляються з напругою, що інколи унеможливлює швидку реєстрацію громадян на той чи інший вид допомоги.

Між тим люди подекуди потребують найелементарнішого: змінного одягу, взуття, продуктів харчування, засобів гігієни. А перші гарантовані державою виплати надійдуть не одразу.

Благо, що до 30 квітня подовжили реєстрацію на щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам. Але… Також є свої нюанси. Закон вступив в дію з 14 березня, а люди почали прибувати ще раніше, геть з перших днів активних бойових дій. Підсилює напругу й той факт, що раніше було обіцяно, що ці виплати люди зможуть оформити самостійно через «Дію», однак досі такої функції там не з’явилося. Те саме стосується компенсації за надання житла для переселенців. Отримати її можуть тільки ті, хто має зареєстроване право власності на житло. І це також породжує певні невдоволення: фактично людина надає житло, але зволікала свого часу з його оформленням і не може тепер розраховувати на таку компенсацію від держави. Оформити ж зараз це право не можливо, адже реєстри закриті. Кожен конкретний випадок має масу нюансів.

Дітей серед переселенців не так багато, каже Оксана Вікторівна, і всі вони при бажанні влаштовані в місцеві освітні заклади. По можливості школярі контактують і з тими навчальними закладами, де навчалися досі. «Особисто скеровувала до нашого НВК хлопчину з Харкова. Юнак мав цього року закінчити там ліцей, поглиблено займався програмуванням. Зараз переїхав до бабусі в Дубровицю. Він дистанційно займається в Харківському ліцеї, однак, гадаю, й наші педагоги не відмовлять випускнику, якщо в того виникнуть якісь додаткові запитання», - каже Оксана Вікторівна.

Найперше всі ці дітки, каже вона, потребують психологічної підтримки. Дуже добре, що на випередження спрацювали фахівці інклюзивно-ресурсного центру, розробили цілу низку рекомендацій, як адаптувати дитину до теперішніх непростих українських реалій. Проводять наші психологи з дітками-переселенцями й індивідуальні заняття.

Звісно, всім нам нині непросто. Але все ж цим людям випала на долю ще тяжча ноша. Влада робить все можливе, аби пом’якшити їх становище. Проте інколи внутрішньо переміщена особа потребує не так чогось матеріального, як елементарної уваги та співчуття. Ворог пробував нас зламати, роками ділячи та розрізнюючи. Але війна твердо довела: Україна – одна для всіх, а всі українці – єдина родина. А в родині всі біди та радощі спільні.

Людмила РОДІНА.

 

 

Сьогодні кожен робить усе, що може, щоб швидше настав мир! Тому не втомлюємося дякувати вам, жителі нашої громади, за підтримку. Дякуємо за ваші чуйні серця та милосердя. Продовжується формування продуктових наборів для Чернігівщини. Готові пакунки приносити в старостинські округи- діловодам, КЗ «Центр надання соціальних послуг» (будинок школяра) та міську бібліотеку.

Разом до перемоги! Все буде Україна!

Дубровицька міська рада.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар