вівторок, 3 травня 2022 р.

 

Перевірка на блокпостах:

чи законні огляд речей, перевірка телефона, вручення повісток

 

На вулицях українських міст та сіл від початку війни з’явилося тисячі блокпостів. Як потрібно поводитись під час перетину блокпостів, наскільки законні перевірки документів, телефону, вручення повістки.

 

Якщо вас зупинили на блокпосту

Якщо ви під’їжджаєте до блокпоста на автомобілі, потрібно зменшити швидкість, вимкнути фари, увімкнути «аварійку».

Заздалегідь підготувати документи для перевірки. Не потрібно нервувати, скандалити з ЗСУ, теробороною чи поліцією. Виходити з машини на блокпосту можна лише з дозволу військових.

Відповідати на поставлені військовими чи представниками тероборони запитання. Як, наприклад, де проживає людина, звідки їде, куди. Формально перелік питань нічим не регламентований, але їх можуть ставити з метою виявити диверсантів, підозрілих людей. Питання можуть ставити, щоб зрозуміти рівень знання української мови.

 

Що законно можна перевіряти на блокпостах

Порядок перевірок регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року №1456 «Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану».

Згідно з цією постановою військові на блокпостах мають право проводити огляд людей та транспортних засобів, відчиняти двері автомобіля та багажник.

Допускаються такі дії, як поплескати по тілу для перевірки на наявність зброї, застосування металошукача.

Важливо під час воєнного стану завжди носити з собою документи, що засвідчують особу.

Згідно зі статтею 263 Кодексу України про адміністративні порушення для встановлення особи, а також для з’ясування обставин правопорушення будь-яка людина може бути затримана на строк до 3 діб.

Важливо пам’ятати, що представники ЗСУ чи тероборони не мають на блокпостах засобів для верифікації електронної версії документів, тому навіть якщо документ, що посвідчує особу, доступний в застосунку «Дія», варто носити з собою паспорт громадянина в паперовому вигляді чи ID-картку. 

 

Чи можуть перевіряти телефони, фотоапарати, відеокамери

Фотографування, відеознімання військових, блокпостів заборонена. Тому під час наближення до блокпостів і на блокпостах не потрібно діставати  телефон, і якщо пролунав дзвінок, варто не брати трубку. Автомобілістам тимчасово заборонено користуватись відеореєстраторами.

У разі підозри на блокпосту можуть перевірити телефон, фотоапарат, відео на предмет знімання заборонених об’єктів. А якщо встановлено, що знімання велося, їх можуть відібрати.

 

Чи можуть забрати автомобіль на блокпостах

Якщо на блокпостах у вас забирають автомобіль, потрібно вимагати на це офіційного дозволу військового керівництва, документу у вигляді спеціального акта, засвідченого командуванням не нижче за командира частини. Кожен автовласник, у якого забрали автомобіль, має право на відшкодування його вартості, якщо у нього є такий акт.

 

Чи можуть вручати повістки на блокпостах

Оскільки в законі не прописано, де заборонено вручати повістки, робити це можуть в будь-якому місці, зокрема на блокпостах.

Як повідомляють в Генштабі, повістки вручають не усім. А лише тим військовозобов’язаним, які повинні були з’явитися до територіального центру комплектування та підтримки, але не з’явилися і щодо них є відповідна інформація в базі.

 

Альтернатива ЗНО: освітянин розповів

про тонкощі мультипредметного тесту

 

На Рівненщині для участі у національному мультипредметному тесті станом на обідню пору понеділка, 18 квітня, зареєструвалось 13 765 людей. Про це повідомив завідувач кабінету ЗНО обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ігор Опольський. 19 квітня – було останнім днем реєстрації для проходження мультипредметного тесту, який у 2022 році проводитимуть вперше через неможливість в умовах воєнного стану провести традиційне ЗНО. Фактично, чотири окремих тестування замінить один тест. Освітянин розповів, чого чекати вступникам.

 

Чому не ЗНО, а тест

Через воєнні дії в Україні законодавчо визначили, що у 2022 році ЗНО, до якого звикли за останні 16 років, не буде.

«Рішення замінити тест виникло через те, що, за оцінкою міністерства, провести у паперовому форматі ЗНО немає можливості. Зруйновані міста, заклади освіти, які традиційно працювали пунктами тестування, значна міграція населення, в тому числі учнів та випускників, чимало дітей виїхало за межі України. Для того, щоб забезпечити повноцінну вступну кампанію, було вирішено провести нетрадиційне тестування у форматі мультипредметного тесту», – пояснив завідувач кабінету ЗНО РОІППО Ігор Опольський.

 

Що це за мультипредметний тест

За словами Ігоря Опольського, наразі готують документи, в яких буде затверджено процедуру і програму мультипредметного тесту.

«Не можна сказати, чи буде достатньо трьох предметів для того, щоб провести повноцінну вступну кампанію. Українську мову і математику готували фактично всі випускники. Статистика говорить, що у нас в області 2/3 обирають в якості ДПА на вступ предмет «Історія України». В підсумку, коли буде проводитися вступна кампанія, планується, що будуть встановлюватись коефіцієнти вагомості для предметів. Наприклад, для тих, хто вступає на природничо-математичні спеціальності, буде надаватись більший коефіцієнт вагомості для математики. Хто вступає на гуманітарні спеціальності, буде надаватись більший коефіцієнт історії України», – пояснює освітянин.

Планується, що мультипредметний тест триватиме 90 хвилин. Він матиме три частини: українська мова, математика, історія України.

«У кожному блоці має бути 20 запитань. Український центр оприлюднив вимоги до блоку українська мова. Вже написано, що з 20 завдань 15 буде з вибору одного з чотирьох варіантів відповіді, і п’ять завдань, де треба буде встановити логічні пари. Також було вказано, що для виконання тесту з математики всі учасники зможуть користуватись чернеткою. Всі три частини будуть оцінюватись окремо. Ведеться мова, що дитина зможе одразу отримувати результат, вона одержить три оцінки за ці три блоки», – зазначає Ігор Опольський.

Говорити про вплив мультипредметного тесту на вступну кампанію наразі рано, додає освітянин, адже це перший досвід в державі.

 

 

Тест і безпека учасників

Процедури щодо безпеки наразі в розробці, каже Ігор Опольський. «В основну сесію будуть проходити всі, хто у травні буде мати підтвердження реєстрації у мультипредметному тесті. Пункти тестування будуть добиратися таким чином, щоб там були не тільки комп’ютери, а щоб ще було укриття. Наразі ще немає переліку та точної кількості таких закладів освіти», – зазначає освітянин.

На персональних сторінках абітурієнтів буде розміщена інформація про дату написання тесту, про пункт тестування та час, на який треба прибути. Попередньо, основну сесію будуть проводити протягом десяти днів, у дві зміни.

«У додатковій сесії будуть мати право взяти участь ті, хто буде змушений перервати тестування, наприклад, у зв’язку з оголошенням повітряної тривоги. Вони будуть перенесені на додаткову сесію, яка відбудеться вже після десятиденної основної сесії. Також у додатковій сесії буде мати право взяти участь категорія дітей, у яких не буде змоги через певні обставини до 19 квітня зареєструватись для участі у основній сесії», – пояснив Опольський.

 

 

Мотиваційний лист

Секретар приймальної комісії Національного університету водного господарства та природокористування Руслан Жомирук пояснив Суспільному, що у цьому році мотиваційний лист є обов’язковим.

«В цьому році не будуть нараховані додаткові бали за мотиваційний лист, проте він буде відігравати важливу роль у випадку, коли у двох випускників буде однаковий конкурсний бал», – зазначив представник НУВГП.

Сам мультипредметний тест в Україні пройде, орієнтовно, у липні. Абітурієнти складатимуть його у тимчасових центрах, які оберуть організатори. Сам тест буде онлайн. Якщо у момент складання зазвучить сигнал повітряної тривоги – учасники ідуть в укриття, а після цього можуть повернутись до іспиту.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар