Діабет – не вирок, а спосіб життя
Оксана
Золотаревич, лікар-ендокринолог Дубровицької міської лікарні, відповідає на
найбільш поширені запитання про цукровий діабет.
Оксано Іванівно, чи зростає
кількість хворих на цукровий діабет і що це за недуга?
В Україні на цукровий діабет хворіє майже півтора
мільйона людей, це офіційні дані. Насправді ж захворюваність на цю недугу
значно більша, оскільки в багатьох українців, хворих на цукровий діабет другого
типу, залишається недіагностованим. На Дубровиччині наприкінці 2020 року на
обліку стояло 1426 хворих на цю недугу, з них: 222 дорослих і 16 дітей – на
інсулінотерапії. Багато нових «діабетиків» було виявлено на фоні ковіду. Вже за
два місяці цього року вперше призначено інсулін п’ятьом дорослим і одній
дитині.
Загалом, поширення діабету в Україні зросло за останніх
десять років вдвічі, передусім через збільшення недужих на діабет другого типу.
Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України – наслідок
захворювання на діабет.
Діабет – це група метаболічних порушень, що характеризується
хронічною гіперглікемією, яка є наслідком порушень секреції інсуліну, дії
інсуліну або обох цих чинників. Хронічна гіперглікемія (клінічний симптом, що
характеризується високим рівнем глюкози в сироватці крові порівняно з нормою)
при цій недузі супроводжується ураженням, дисфункцією або недостатністю різних
органів і систем, зокрема очей, нирок, нервової системи, серця та кровоносних
судин.
Розкажіть про симптоми та типи
діабету
Основні симптоми хвороби: посилене виділення сечі, яке
викликається підвищенням її осмотичного тиску через наявність в сечі розчиненої
глюкози (глюкози в сечі людини при відсутності патологій бути не може).
Виявляється рясним прискореним сечовипусканням в денний, а також у нічний час.
Постійна спрага, зумовлена істотними втратами з сечею води, а також збільшенням
осмотичного тиску крові. Невгамовний постійний голод. Цей симптом викликається
порушенням обміну речовин, що супроводжує діабет, а точніше – нездатністю
клітин поглинати, а також переробляти глюкозу без інсуліну. Виражене схуднення,
особливо характерне для діабету 1-го типу. Це типовий симптом, що з’являється,
всупереч наявності у хворих підвищеного апетиту. Схуднення, а нерідко навіть
виснаження хворих, свідчить про підвищений катаболізм жирів, а також білків
через виключення глюкози з енергетичного обміну клітин хворого. Іншими скаргами
може бути зниження зору, підвищена втома, погане загоєння ран, гнійні висипання
на шкірі, свербіж шкіри та в ділянці промежини, грибкові захворювання шкіри,
зниження потенції у чоловіків.
Розрізняють декілька типів діабету: діабет 1-го типу (або
ж інсулінозалежний) – автоімунне захворювання, при якому порушення вуглеводного
обміну обумовлено деструкцією В-клітин підшлункової залози, що зазвичай
приводить до абсолютної інсулінової недостатності (тому запобігти захворюванню
практично неможливо).
Діабет 2-го типу (інсулінонезалежний) – виникає внаслідок
неефективного використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету
цього типу пов’язані з надмірною масою тіла і браком фізичної активності.
Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня
глюкози у крові, яке розвивається у жінок в період вагітності. При цьому типі
діабету виникає висока ймовірність ускладнень у період вагітності та пологів.
Специфічні типи діабету внаслідок інших причин,
наприклад, моногенні форми діабету, хвороби підшлункової залози (такі як
муковісцидоз та панкреатит), медикаментозно – або хімічно-індукований діабет
(наприклад, при лікуванні ВІЛ/СНІДу або після трансплантації органів.
Які основні методи лікування цієї
недуги?
Лікування здійснюється комплексною терапією, яка включає:
харчування, фізичну активність, цукрознижуючі препарати, самоконтроль глікемії,
навчання основам управління захворювання. Найбільш важливим є дотримання дієти
з максимальним обмеженням продуктів, що містять цукор і глюкозу, обмеження
вживання жирів (особливо тваринних – сало, масло). Усім пацієнтам з надлишковою
масою тіла/ожирінням рекомендується обмеження калорійності раціону, з метою
помірного зниження маси тіла. Існує метод розрахунку їжі за «правилом руки»,
який допоможе визначити кількість їжі в порції на один прийом їжі. Долоня руки
– білки (кількість пісного м’яса); кулак – вуглеводи (кількість відварених каш
з круп, рису, пасти, макаронних виробів або овочів); великий палець –
ненасичені жири (олії, горіхи); кінчик великого пальця – насичені жири
(вершкове масло, сир, маргарин, жирні м’ясні продукти). Різке і нефізіологічне
обмеження в харчуванні й голодування протипоказані. Обов’язково рекомендується
фізична активність, яка підвищує чутливість до інсуліну і знижує рівень
глікемії. Фізичні навантаження повинні бути регулярними, не травматичними. При
декомпенсації діабету, особливо в стадії кетоацидозу, вони протипоказані.
Додатково лікар прописує препарати для стабілізації рівня цукру в крові.
Які ризики та ускладнення несе за
собою ця хвороба?
У дорослих людей, хворих на діабет, ризик розвитку
інфаркту та інсульту у кілька разів вищий від інших. Загальний ризик смерті
серед людей, хворих на діабет, як мінімум удвічі вищий за тих, у кого цієї
хвороби нема. 6,2 % смертей у світі пов’язано з діабетом. Зниження кровотоку
через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує
ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та, в кінцевому результаті –
ампутації.
Ураження сітківки очей виникає внаслідок ураження дрібних
кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.
Діабет – основна причина ниркової недостатності.
Дуже багато наголошувалося, що люди, які хворі на
цукровий діабет більш вразливі до коронавірусу.
Так, люди з цукровим діабетом під час світової пандемії
коронавірусу COVID-19,
за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, входять до основної
групи ризику важкого перебігу захворювання.
Вони мають вищий рівень ускладнень і смертності від COVID-19, оскільки асоційовані з порушенням імунної відповіді,
що робить їх більш сприйнятливими до інфекцій (особливо з поганим його
контролем). В умовах, коли існують карантинні обмеження і загрози для імунітету,
пацієнтам слід ставитися до власного здоров’я з усією відповідальністю.
Які поради дасте землякам щодо
профілактики діабету?
Правильно харчуйтеся. Споживайте їжу з низьким вмістом
жиру, з більшою кількістю рослинних волокон. Їжте якнайбільше страв з овочами й
фруктами, більше продуктів, багатих на складні вуглеводи. Це сповільнить
надходження глюкози в кров, буде підтримувати низький рівень холестерину. Не
створюйте великі навантаження на підшлункову залозу. Харчуйтеся маленькими
порціями, через 4 години. Це кращий спосіб забезпечити кров необхідною
кількістю інсуліну для переварювання їжі, що ви з’їли. Не вживайте цукор і
сіль. Навіть дуже мала кількість спожитого цукру може значно підняти його
рівень у крові. А солона їжа різко підвищує кров’яний тиск.
Слідкуйте за своєю вагою. Займайтеся спортом. Заняття
фізичними вправами не менше 5 разів на тиждень, знижують ступінь ризику
захворіти на цукровий діабет на 50%. Вживайте вітаміни. Уникайте стресів.
Відмовтесь від алкоголю і тютюну. Контролюйте свій рівень цукру в крові.
Сьогодні діагноз цукровий діабет, на жаль, не рідкість. Однак досягнення
медицини дозволять хворим на цукровий діабет вести нормальне життя, повноцінно
працювати та займатися спортом. І якщо вже виставлений діагноз діабету, не потрібно
панікувати та впадати у відчай. Діабет не вирок, а спосіб життя. Бережіть себе
і будьте здорові!
Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.
Немає коментарів:
Дописати коментар