понеділок, 4 січня 2021 р.

 


Нове серце на Миколая

 

Другий шанс на життя у Рівному лікарі дали 46-річному Сергію Кушніру із міста Сарни.

Чоловіка прооперували столичні фахівці разом з рівненськими лікарями. Медики з Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова спеціально примчали до Рівного, щоб пересадити серце. У Рівному цю унікальну операцію зробили вперше.

Трансплантація відбувалася напередодні свята Миколая. Тож свій порятунок пацієнт називає справжнім дивом. У таке, каже, важко повірити. Він та дружина не втомлюються дякувати лікарям, а ще рідним донора, адже вони подарували життя одразу чотирьом українцям.

Ця подія стала дуже знаковою для області. Є люди, які чекають на донорські органи, довгий час шукають по світу. Хтось їх дочекався, а хтось, на жаль, і ні…

Отримати новий орган – це мрія на сьогодні тисяч українців. Отож, образно кажучи, у Святого Миколая у цьому плані ще багато роботи.

Донором серця став рівнянин Назарій Тополюк. Чоловіка незадовго до того знайшли непритомним у Рівному з черепно-мозковою травмою. Рідні дали згоду, аби його органи прислужилися іншим людям. Назарій дав шанс на порятунок одразу чотирьом українцям. Рідні дозволили взяти його органи для пересадки, у чоловіка також вилучили дві нирки та печінку, які вже надіслали до Інституту Шалімова для трансплантації пацієнтам, які цього потребують.

– До речі, час, в якому може знаходитися донорське серце поза живим організмом, обмежений, – пояснюють лікарі. – Він становить не більше 3 годин. Тому було прийнято рішення проводити операцію в Рівному, а не транспортувати пацієнта до Києва. Хочу сказати, що такі втручання ми можемо виконувати без проблем. От і цього разу операція пройшла стандартно, без ускладнень. Але основна проблема операцій із пересадки донорськиї органів – саме донорство, воно не настільки поширене в нашій державі. Рідні дуже рідко дають згоду на пересадку органів. Тому щиро дякуємо близьким донора, серце якого ми змогли пересадити хворій людині.

На жаль, залишаються досі незрозумілими обставини загибелі самого Назарія.

На сторінці його сестри Віти Тополюк є такий допис за 18 грудня:

«Вбили мого братика. Похорон сьогодні на 14.00 біля під’їзду.

Спочивай з миром. Ми тебе завжди будемо любити. Як пишуть журналісти, тепер справа честі для правоохоронців встановити, як загинув Назарій Тополюк, з ім’ям якого пов’язаний початок трансплантації органів на Рівненщині».

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар