понеділок, 4 січня 2021 р.

 


ЯКІ  НОВОВВЕДЕННЯ  В  ШКОЛИ  ПРИНЕСЕ  СІЧЕНЬ?

 

З 1 січня 2021 року набирає чинності Cанітарний регламент для закладів середньої освіти. Про це днями на брифінгу повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. До цього школи працювали за санітарними нормами 2001 року. Тож на які зміни слід очікувати нашим школярам, розмовляємо з начальником відділу освіти Ніною Стасюк.

 

Учні, які проживають на відстані більше ніж 2 км до закладу освіти, повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл. Чи всюди в наших школах є можливість дотриматися таких норм і скільки додаткового транспорту необхідно, аби вдалося це реалізувати?

Спочатку хочу зазначити, що новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти визначає медичні вимоги безпеки щодо освітнього середовища у всіх типах шкіл, а також  містить вимоги до організації освітнього процесу, до організації роботи з технічними засобами навчання та вимоги до навчальних приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів та басейнів, приміщень допоміжного та підсобного призначення, пансіонів, санітарних вузлів тощо, а також норми щодо повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій. Окрім того, регламент визначає норми з організації харчування та медичного обслуговування в школах. Відповідно до регламенту необхідно для закладів освіти забезпечити організацію лабораторного контролю показників мікроклімату та концентрації  хімічних речовин (СО2, СО, формальдегіду тощо), рівня освітленості, вмісту радону-222 та інших.

Також у Регламенті прописано, що учні, які проживають на відстані від закладу освіти понад 2 км, забезпечуються підвезенням у порядку, визначеному засновником закладу освіти відповідно до законодавства. Станом на сьогодні десятьма шкільними автобусами підвозяться 626 учнів, які проживають на відстані більше 3 км. За інформацією керівників освітніх закладів, кількість дітей, які проживають на території обслуговування закладу на відстані більше ніж 2 км, зросла на 147 учнів. Найбільше таких дітей, що  потребують підвезення у Сварицевицькому (60 учнів), Орв’яницькому (46 учнів), Селецькому ЗЗСО (23 учні), Великоозерянському НВК (9 учнів).

Відповідно є потреба у додаткових рейсах там, де є шкільні автобуси, та у придбанні нових двох шкільних  автобусів.

Працівники шкіл мають проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення термінів проходження оглядів, працівники не повинні допускатися до роботи. Як щодо цього пункту нового санітарного регламенту?

Якщо раніше Державними санітарними правилами (ДСанПіН 5.5.2.008-01, затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14 серпня 2001 року N 63), було визначено, що всі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові  медичні огляди у відповідності з діючим законодавством та мати  особисті медичні книжки єдиного зразка, то наразі у Санітарному регламенті передбачено, що усі працівники закладів освіти, в тому числі працівники їдальні (харчоблоку), буфету повинні проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди відповідно до законодавства, результати проходження яких вносяться до особистих медичних книжок (форма первинної облікової документації N 1-ОМК «Особиста медична книжка», затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 лютого 2013 року N 150, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23 квітня 2013 року за N 662/23194). У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів працівники до роботи не допускаються.

Оренда шкіл не під освітні потреби заборонена. Наскільки мені відомо, так у нас було й досі. Чи є якісь виключення?

У Законі України «Про освіту» чітко визначено, що об’єкти та майно комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти. Ця вимога прописана і у Санітарному регламенті. У нас в оренду здаються приміщення закладів освіти  для організації харчування учнів та розміщення публічно-шкільних бібліотек.

Туалети мають бути у приміщенні школи, а не на вулиці. З цим у нас проблем нема. Але в деяких школах все ж внутрішні вбиральні потребують реконструкції.

Новий Регламент передбачає, що санітарні вузли мають розміщуватися лише у приміщенні. У них мають бути паперові або електрорушники, рідке мило, туалетний папір, хоча кількість цих засобів гігієни не визначена.

Дуже важливо, що санрегламент встановлює обов’язковість дверцят у туалетних кабінках. Вони мають бути непрозорими, висотою не менше 1,5 м та замикатися зсередини. Кабіни відгороджуються одна від одної непрозорими стінками висотою не менше 1,75 м на відстані 0,1 м від підлоги.

Документ  також передбачає, що на кожному поверсі в санітарних вузлах для учнів має бути спеціально обладнана кабіна для дітей з інвалідністю, зокрема, для учнів, що пересуваються на кріслах колісних, за допомогою милиць чи інших засобів.

На сьогодні ми маємо працювати над приведенням до відповідності наших внутрішніх вбиралень до санітарних вимог, а це потребуватиме залучення чималих коштів та часу.

Що то за нові правила щодо комп’ютерів і наскільки реально їх втілити найближчим часом?

Новий документ враховує розвиток сучасних технологій і їхнє використання під час освітнього процесу. Він докладно описує, як облаштовувати кабінет інформатики та робоче місце дитини в ньому, скільки часу дитина може працювати із технічними засобами.

У кабінеті інформатики робоче місце учня облаштовується персональним комп’ютером з монітором з діагоналлю не менше 15 дюймів, системним блоком, відокремленими клавіатурою та «мишею», столом і стільцем. Також замість комп’ютера можна використовувати ноутбуки з екраном діагоналлю не менше 14 дюймів, відокремленою клавіатурою та «мишею» за умови, що чергуються практична та теоретична частина навчального заняття. Освітленість екрану робочого місця має бути не менше 200 люксів, а робочого стола – не менше 400 люксів. Не дозволяється одночасна робота за одним комп’ютером двох і більше учнів.

Також забороняється використовувати екрани, сконструйовані на телевізійних електронно-променевих трубках.

Дозволяється дротове й бездротове підключення до мережі Інтернет. Якщо використовується бездротове підключення, Wi-Fi-роутери розміщуються на висоті не менше 2 метрів від підлоги та вимикаються у позанавчальний час.

Також стали більш жорсткими вимоги щодо роботи з технічними засобами: якщо під час заняття використовуються технічні засоби навчання, вчитель має чергувати види навчальної діяльності. Існують певні вимоги, скільки часу діти різного віку можуть безперервно працювати з технічними засобами під час уроку: для учнів 1 класів – не більше 10 хвилин; для учнів 2-4 класів – не більше 15 хвилин; для учнів 5-7 класів – не більше 20 хвилин; для учнів 8-9 класів – 20-25 хвилин.

При здвоєних навчальних заняттях для учнів 10-11(12) класів – не більше 25-30 хвилин на першому навчальному занятті та не більше 15-20 хвилин – на другому навчальному занятті.

Під час уроку, після роботи з технічними засобами учні обов’язково мають робити вправи для профілактики зорової та статичної втоми. Ці вправи наводяться у самому регламенті. Для цікавості можете переглянути його додаток №3.

Звичайно, все, що не потребує фінансових затрат, ми зможемо привести у відповідність до вимог, уже починаючи із січня 2021 року, а там будемо планувати кошти, звертатися за допомогою, оскільки забезпечення цієї ланки роботи на даний час є вкрай необхідним та актуальним.

Щодо розміщення учнів у класі, то, здається, це зовсім не нововведення…

Якщо порівнювати вимоги щодо розміщення робочих столів учнів у класі, то суттєвих змін не має.

Проте у Санітарному регламенті запропоновано для профілактики порушень постави  не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху; учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни.

Також робочі місця для учнів з особливими освітніми потребами обладнуються відповідно до потреб дитини. Рекомендації щодо таких особливостей облаштування робочого місця для конкретної дитини мають надаватися у висновках інклюзивно-ресурсних центрів.

Як змінилися вимоги щодо організації харчування?

Розширилися вимоги з організації харчування. Зокрема, доповнено перелік продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах. Старі санітарні норми забороняли продаж кондитерських виробів із кремами, морозива, яєць та м’яса  водоплавної птиці, м’ясних виробів нижче I сорту, студнів,  зельців, фаршмаків, грибів, молока-самоквасу, сметани, фляжного молока та м’якого сиру без термічної обробки, консервів непромислового виготовлення, солодких газованих напоїв, нарізних салатів із майонезом, оцтом, сметаною.

Новий регламент враховує попередній перелік продуктів, а також забороняє продаж, зокрема, зернових продуктів, що містять понад 10 г цукру на 100 г готового продукту, продуктів, що містять понад 0,12 г солі, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту, синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти. Забороняється продаж продуктів із рослинними жирами, непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв тощо.

Також визначаються  основні групи продуктів, які обов’язково мають бути в раціоні дитини, та вимоги до цих продуктів. Приміром, принаймні раз на тиждень для учнів має готуватися риба. А фрукти та ягоди подаються без додавання цукрів та підсолоджувачів.

Серед іншого, у новому Санітарному регламенті змінено підходи до організації харчування. У школах дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Тепер у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, необхідно буде організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря.

Оскільки харчування у наших закладах загальної середньої освіти організовано відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», то організація, яка буде здійснювати харчування учнів, повинна дотримуватися цього Санітарного регламенту.

На завершення хочу сказати, що сьогодні ми всі, від кого залежить створення безпечних умов для навчання наших дітей у закладах освіти, повинні згуртуватися навколо цих вимог і докласти максимум зусиль для їх реалізації.

 

Що ж, бачимо, на наші освітні заклади чекають серйозні зміни. А на працівників управління галуззю – відповідальні завдання. Побажаймо ж їм успіхів в реалізації цих нововведень, яких держава вимагає задля здоров’я школярів. І звичайно гарного Нового року та щедрого Різдва, здоров’я, миру, злагоди в сім’ях та колективах.

Спілкувалася Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар