середу, 9 лютого 2022 р.

 

Темпи захворюваності: вакциновані хворіють, але легше

 

Як розповіла завідуюча Дубровицьким відділенням Сарненського районного відділу ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ» Ніна Котяш, ситуація із захворюваністю на ковід на теренах Дубровиччини залишається напруженою. Як і прогнозувалося, ріст звернень з приводу недуги, розпочався в другій декаді січня. «З 14 січня ми почали фіксувати підйом захворюваності», каже Ніна Михайлівна. Так, з 18 по 24 січня  тест на ковід виявився позитивним у 80 мешканців колишнього Дубровицького району: Дубровицька ОТГ (70 чоловік) та по п’ять у Висоцькій та Миляцькій ОТГ.

З 25 по 31 січня ситуація із захворюваністю кардинально погіршилася. За цей період вже було зафіксовано 192 позитивних тести: Дубровицька ОТГ (165), Висоцька ОТГ (18) та Миляцька ОТГ (9).

Показники перевищення виявлення нових випадків Ковід-19 протягом останніх семи днів порівняно з попереднім періодом всюди стрімко «поскакали» вгору. По Дубровицькій ОТГ ріст +135,7%, Висоцькій +260,0%, по Миляцькій +80%.

Лікар наголошує: це далеко не повна реальна картина, адже береться до уваги тільки офіційна статистика. Проте не завжди люди, які мають всі симптоми недуги, поспішають звернутися до лікаря. А відповідно й пройти тест. На жаль, не завжди вчасно, каже Ніна Михайлівна, й тести виявляють недугу. Тож наполегливо радить не обмежуватися одним дослідженням в разі підозри, повсюдно дотримуватися соціальної дистанції, не забуваючи про засоби індивудуального захисту, самоізоляцію. Адже часто-густо, сам не знаючи того, ви можете перебувати в контакті з носієм інфекції.

Ніна Михайлівна додає, що Дубровицьке відділення ДУ «Рівненський обласний центр контролю і профілактики хвороб» також робить тести на ковід. Такі дослідження проводять на базі закладу за адресою: м. Дубровиця,  вул.  Шевченка,  54 (приміщення колишньої санстанції)  в мікробіологічній лабораторії шляхом обстеження швидкими тестами на визначення антигену   COVID-19. Вартість дослідження 154 грн. 70 коп. Постановка тесту проводиться за 15 хвилин, одразу видається результат.

Втім головний лікар первинки Вікторія Островець, заспокоює тим фактом, що все ж нинішня хвиля, попри всю свою високу контагіозність, не настільки страшна, як попередня, коли значна частина пацієнтів мала важкі прояви ковід і була киснезалежною. Нинішній ковід в цьому плані більш щадний. Вікторія Михайлівна впевнена, що не останню роль зіграла й вакцинація. За її словами, все ж вакциновані, якщо й хворіють, то в набагато легшій формі. Загалом в Дубровицькій громаді вакциновано хоча б одною дозою близько 25 тис. дорослого населення, або майже 90 відсотків від загальної кількості. Приблизно 200 чоловік вже отримали навіть по три дози. Зараз масово бустером щеплюватимуться освітяни, які перші вакцини робили наприкінці весни-на початку літа.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар