середу, 9 лютого 2022 р.

 



ЖЕРТВОЮ КРАДІЇВ СТАЛА СУДДЯ.

І ЗЛОДІЙСЬКИЙ ФАРТ ВИЯВИВСЯ «ЖИРНИМ»

 

Не втигло суспільство сповна переварити новину про підняття пенсій суддям до 90 тис. грн., аж тут новий «топчик». Оскільки не так давно один правник на всю країну заявляв, що в судах засівають валютою, то якийсь відчайдух вирішив перевірити на практиці, чи це справді так. Тож у ніч на 18 січня у Львові обікрали Західний апеляційний господарський суд. Відомо, що грабіжник заліз через вікно до приміщення суду на другому поверсі і вкрав із сейфу одного з суддів 120 тис. доларів США. І у поліції, і у суді відмовились розповідати деталі цього інциденту; пресслужба суду лише наголосила, що вкрадена готівка була вказана у декларації судді. Але раніше ще було заявлено, що цю суму судді на зберігання дала подруга.

Колеги-журналісти «пошурхотіли» і з’ясували, що потерпілою стороною виявилася суддя Західного апеляційного господарського суду Віра Гриців. Це з її сейфу поцупили 120 тис. доларів. Цю інформацію ZAXID.NET підтвердили компетентні джерела у поліції.

Після того, як стало відомо про інцидент з крадіжкою, ZAXID.NET детально проаналізував декларації про доходи усіх суддів Західного апеляційного господарського суду і виявив, що лише одна суддя задекларувала достатньо велику суму готівки у валюті. Йшлося про суддю Віру Гриців. А тоді джерела ZAXID.NET у поліції підтвердили, що обікрали саме цю суддю.

Прессекретарка Західного апеляційного господарського суду Анна Ярмола не підтвердила, але й не заперечила припущення, що вкрадені гроші належали саме Вірі Гриців. Отримати коментар Віри Гриців редакції порталу не вдалося.

Але колеги-журналісти оприлюднили цікаву інформацію. У декларації про доходи Віри Гриців за 2020 рік вказано, що вона зберігала готівкою 531 тис. грн. та 81,1 тис. доларів. Ще 300 тис. грн. зберігав син судді, а у її доньки  фігурували 21 тис. доларів та 110 тис. грн. готівки. У 2020 році Віра Гриців задекларувала купівлю валюти на суму 597,2 тис. грн. Окрім готівки у сім’я судді зберігає чимало грошей на рахунках у банках.Тож зловмисник точно, знав, чий сейф варто «ламати».

Відомо, що Віра Гриців працює суддею Західного апеляційного господарського суду уже більше 10 років. Її сукупний суддівський стаж перевищує 20 років.

Чоловік судді Михайло Гриців є суддею Верховного Суду України, у цьому ж суді працює донька подружжя Ганна Гриців. Її брат Назар Гриців працює у Львівській обласній прокуратурі.

За інформацією платформи «Чесно», Віра Гриців упродовж 2013-2014 років не декларувала частину своєї нерухомості. Також у 2018 році Громадська рада правочесності у своєму висновку щодо Віри Гриців вказала, що чоловік судді приватизував квартиру в Києві, яку йому надали як службову, завдяки подачі недостовірних даних про місце проживання родини Грицівих.

З’ясувалося в ході журналістського розслідування й наступне. Влітку минулого року заступник начальника відділу Львівської обласної прокуратури Назар Гриців задекларував 30 червня о 17.59 повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: набуття 686 473 гривень - подарунку у грошовій формі від його матері Віри Гриців. Через 33 хвилини Назар Гриців зробив ще одне повідомлення у декларуванні: заявив про придбання автомобіля LEXUS ES300 2017 року випуску. Рівно за цих 686 473 гривні.

Цю обставину – з огляду на нещодавне резонасне викрадення 120 тисяч доларів з робочого сейфу судді Західного апеляційного господарського суду Віри Гриців – зауважила журналістка Вікторія Балицька і розповіла про неї у ФБ, інформує інший портал Dailylviv.com.

Крім того, журналістка з’ясувала з відкритих джерел, що Шевченківський райсуд м. Львова 21 січня мав розглядати адміністративний протокол, складений патрульною поліцією 17 листопада 2021 року на прокурора Гриціва. Тієї ночі він кермував Лексусом ES 300, а коли його зупинили і освідчили патрульні, то драгер показав 1,96 проміле. Щоправда, прокурор згодом у суді вимагав врахування його повторного здавання аналізу крові на вміст алкоголю у районній лікарні, що суддя задовольнив. Його результати ще невідомі.

Однак дане засідання у суді не відбулося з іншої причини: захворів суддя.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар