середу, 9 лютого 2022 р.

 





ТАКА ЗВИЧНА Й ОСОБЛИВА СТРІТЕНСЬКА СВІЧКА

Оксана Приходько із Сельця за освітою вчитель початкових класів та географ. А отже підспудно вже схильна до креативності. Адже цього вимагає сам педагогічний фах, бажання зробити уроки більш цікавими. Тож перші спроби хенд мейду пані Оксана освоювала разом зі своїми учнями. Зараз жінка перебуває у декретній відпустці. А це не просто новий досвід, а й зовсім інший стиль життя. Тим паче довелося з одруженням змінити звичну атмосферу Рівного на більш скромний побут Сельця.

 

Однак переїзд, декретна відпустка, доньчині кісоньки-бантики і  робота чоловіка дозволили пані Оксані відкрити в собі нові здібності.

«Мене зацікавила духовна церковна атрибутика, адже я дружина священника. А розпочалося все з того, що побачила випадково в Інтернеті фото оздоблення церковних свічок. Мені захотілося тоді творити свою красу. І так рівно рік тому з’явилися мої перші свічечки з власним декором на свято Стрітення Господнього. Вимог особливих до цієї свічки немає ніяких. Але звичайно, оскільки це духовна атрибутика, то тут у моїй роботі важлива простота і функціональність. Бо ж ми освячуємо свічку не для того, щоб вона стояла для краси у нас в хаті чи у шафі. Справжні християни освячують стрітенську свічку для щоденного використання під час щоденної молитви. Коли освячується стрітенська свічка, священник читає особливу молитву, тоді і свічка стає видимим знаком невидимої Божої ласки.

Стрітенська свічка віддавна має велику пошану у людей. Адже вона наповнена великою духовною силою та Божою благодаттю. Її використовують у багатьох важливих подіях людського життя. Ця свічка має силу допомагати при стихійних лихах, особливо при грозах. Від цього і дістала назву «громовиця». Коли душу огорне неспокій, зіткнетеся з життєвими труднощами запаліть перед іконою стрітенську свічку і зверніться в молитві до Бога. Ця свічка приносить заспокоєння і душевний мир. Вона має силу проганяти злих духів, тому її використовують при освяченні житла, робочих та службових приміщень, при інших потребах. З цією свічкою проводжають в далеку дорогу рідних і близьких, нею зустрічають батьки молодих при одруженні, нею і проводжають людину в останню дорогу її життя», – розповідає жінка.

Таку свічку, каже пані Оксана, завжди намагалися зберігати упродовж року, тому й до храму несли на посвяту не одну, а декілька свічок. «При оздобленні стараюсь в кожну свічечку вкласти частинку душі, хочеться, щоб кожна свічка була по-своєму особлива, інколи при виборі декору радимось з отцем Ігорем. Багато ще, звичайно, є й інших задумів... Але це все стосується церковного декору. З Божою допомогою, я думаю, все вдасться. А у нашій сім’ї стрітенська свічечка в особливій пошані!» акцентує співрозмовниця. До речі, виготовлені власноруч свічки, пані Оксана реалізує через мережу Інтернет. Я й собі минулого року придбала таку красу, принагідно ще й попросила мені таку свічку освятити. Користуюся залюбки у час роздумів та торжества.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар