середу, 1 грудня 2021 р.

 



Сьогодні у світі святкують День Подяки

 

Кожен четвертий четвер листопада в США відзначають День подяки (Thanksgiving Day) – найважливіший для американців день після Різдва та Великодня. Це свято з’явилося завдяки першим англійським переселенцям – протестантам, що не визнавали англіканську церкву, спробували прижитися в Голландії, але в кінці-кінців плюнули на все те діло й ризикнули переселитися до Нового Світу.

21 листопада 1620 року 102 людини й дві собаки, а також 25 членів екіпажу на галеоні «Мейфлауер» причалили до берегів Америки. На жаль, їхнім попередникам-колонізаторам не пощастило – у 1607 році, в перший же рік поселення в Америці, від холодів та браку їжі загинули 440 з 500 поселенців Джеймстауну (Массачусетс).

Зими тоді були сурові, полювати і вирощувати овочі бідолахи не вміли (де вони виросли? Навіть я подужаю виростити бурячок на борщ), то за перший рік теж мало не віддали Богу душі. Так як гуцулів, лемків та бойків ще в Америці не було, то над колоністами змилосердились місцеві індіанці і навчили тримати сапу в руках. На наступний рік пілігрими зібрали добрий урожай.

У зв’язку з цим у тодішнього (і першого) губернатора колоністів Вільяма Бредфорда народилася ідея віддати хвалу Богу за чудесний порятунок: для цього в листопаді 1621 року новоспечені американці влаштували бенкет, на який запросили в тому числі і близько 100 індіанців племені, яке врятувало їх від голоду. Це і був перший в історії День подяки.

Однак, зо 150 з гаком років свято було неофіційним: його відзначали від випадку до випадку. Національним же День подяки став у 1789 році. Справа в тому, що саме в XVIII столітті з’явилася така держава, як США, а, як відомо, будь-яка молода держава потребує своїх власних звичаїв і традицій. Тому першим національним святом було вирішено зробити День подяки і відзначати його щорічно 26 листопада: відповідний указ підписав перший американський президент Джордж Вашингтон. В 1941 році Конгрес США прийняв документ, який закріпив за торжеством четвертий листопадовий четвер.

Традиції. Святковий обід – це чи не найголовніший атрибут свята. Він збирає навколо себе цілі сім’ї та вважається символом добробуту й процвітання кожної родини.

Головною стравою є, звичайно, індичка. Традиційно її потрібного готувати власноруч, усією родиною. Цікаво, що ця «пташка» є основою святкового столу не просто так. За легендою, це була єдина дичина, яку могли вполювати перші поселенці. Спеціально до Дня Подяки по усій країні вирощують близько 50 тисяч індичок, щоб кожна родина мала можливість прикрасити цією стравою свій стіл. Зазвичай, її фарширують яблуками чи гарбузом, запікають в духовці та подають з овочевим гарніром – зеленим горошком, кукурудзою, картоплею. Вважають, що всі ці овочі були на святковому столі першого Дня Подяки. До того ж, готують спеціальну підливу до індички.

Окрім індички, на столі обов’язково має бути солодка картопля, журавлиновий або журавлиново-апельсиновий соус та гарбузовий пиріг.

До речі, перед тим як приступити до трапези, всі члени сім’ї, як правило, дякують Богові і один одному за все хороше, що сталося з ними за останній рік.

Ще однією традицією Дня подяки є «помилування» індички. Ця церемонія проводиться на галявині біля Білого дому напередодні торжества. На ній, як правило, крім президента Сполучених Штатів присутні дві індички: головна винуватиця торжества – «національна індичка» і її дублер – «віце-індичка» (на випадок якщо з першим птахом щось трапиться і він з переляку «склеїть ласти»). В ході церемонії американський лідер за традицією зачитує указ про помилування головної індички країни (її заступницю, як правило, теж залишають в живих), а потім щасливицю відправляють в зоопарк, де та й живе до тих пір, поки не помре природною смертю.

До речі, «національну індичку» і «віце-індичку» вибирають звичайні американці. Для цього Білий дім щороку проводить спеціальне голосування, в ході якого бажаючим пропонується вибрати кращу птицю з 30 пернатих кандидатів. Така собі «Міс Індичка США».

Крім цього напередодні Дня подяки прийнято робити добрі справи. Зокрема, дуже популярна серед благодійників роздача безкоштовних обідів та одягу для бідних та бездомних: таким чином нужденним бодай на цей день прагнуть подарувати відчуття свята. 

Також традиційними в цей святковий листопадовий день є костюмовані паради.

Таким чином, США святкує 400 і один рік з часу прибуття пілігримів до Нового світу.

Веселих прийдешніх свят, любі друзі!

Ольга Руда.

 

1 коментар:

  1. Я розлучилася з чоловіком три роки тому. Між нами не було спілкування. Сім’ї та друзі порадили мені не забути про шлюб і рухатися далі у своєму житті. Я не хотіла вийти заміж за когось іншого, тому що в глибині душі я все ще люблю свого чоловіка. Я так сильно страждала від болю та розгубленості, що прочитала в Інтернеті рекомендацію про те, як доктор Алаба возз’єднав розірваний шлюб за допомогою своїх духовних сил. Я постійно читав так багато свідчень про те, як він допоміг покласти край розлученню та повернути колишніх коханих людей, і моя віра відновилася. Я повинна негайно зв’язатися з доктором Алабою через кілька хвилин, він відповів мені і дав інструкції, що робити, після того, як я виконала необхідну вимогу через два дні після ритуалу, заклинання змінило моє життя навколо мого чоловіка, щоб більше не зв’язуватися зі мною. Два роки подзвонили мені серед ночі, плачучи і вибачаючись, що це справа рук демонів, тому я досі дивуюся цьому диву, тому прощаю його. Тепер мій шлюб тепер у рівновазі. Ритуал Дралаба спрацював чудово, а шлюб міцніший, ніж раніше, і ніщо не зможе нас знову розлучити. Я відвідав стільки сайтів, на яких шукав допомоги, це було безнадійно, поки я не зв'язався з Дралабою, справжнім чоловіком, який допоміг мені відновити мій розірваний шлюб, якщо у вас є подібна проблема у вашому шлюбі, ви хочете, щоб ваш чоловік або дружина знову полюбили вас . , У вас є хтось, кого ви любите, і ви хочете, щоб він або вона любили вас у відповідь, у вашому житті є виклик, шаблон заклинання доктора Алаби - це рішення і відповідь на вашу проблему, WhatsApp / Viber з його номером телефону: +1(425) 477-2744, зв'яжіться з ним сьогодні, надіславши електронного листа на адресу dralaba3000@gmail.com Не дозволяйте нікому забрати у вас вашого чоловіка.

    ВідповістиВидалити