четвер, 15 жовтня 2020 р.

 


Нові виборчі бюлетні: куди ставити «галочку»?

Місцеві вибори «на носі». Цьогоріч вони відбуватимуться  у особливих умовах: окрім паспорта, на дільницю слід не забути взяти  маску. Куди ж зараз без неї? Заодно бажано прихопити з дому і власну ручку.

Ще однією новинкою для виборців стануть незвичні бюлетені, в яких тепер потрібно буде ставити не лише галочку. Та й отримаємо їх аж чотири. Цю заплутану виборчу арифметику спробуємо зрозуміти завдяки роз’ясненню фахівців ГО «Опора».

 

Для початку давайте розберемося з тим, який вигляд матимуть бюлетені. Місцеві вибори цього року відбуватимуть за двома виборчими системами – мажоритарною і пропорційною. За «мажоритаркою» ми обиратимемо голів Дубровицької, Миляцької та Висоцької ОТГ. І це зробити дуже просто, адже виборчий бюлетень для цієї системи не змінився. Потрібно лише поставити галочку чи плюсик у квадратику напроти прізвища кандидата, який вам найбільш до вподоби.

У такий же спосіб мешканці Висоцької та Миляцької громад обиратимуть депутатів до своїх сільських рад. Адже в цих громадах проживає менше 10 тисяч виборців.

А от у найбільшій Дубровицькій ОТГ – 27007 виборців, тому тут голосування за депутатів до міської ради відбуватиметься по-новому – за пропорційною системою з відкритими списками. Саме ця система передбачає особливий вигляд бюлетенів.

За ними обиратимемо також і районних та обласних депутатів. Тож осягнути новації доведеться всім без винятку, у всіх громадах Дубровиччини.

У бюлетені модернізованого зразка зорієнтуватись трішки складніше. Але хвилька уваги – і все стає зрозуміло. Ліворуч на бюлетені буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч – пронумерований список кандидатів, які пропонує ця партія.

Спочатку необхідно проголосувати за партію, поставивши галочку в першому квадраті. До другого квадрата вписуємо номер кандидата, якого хочемо бачити у депутатах від цієї політичної сили. Цифру претендента обираємо з переліку праворуч. Бажано внести її максимально точно номер,  (наприклад, не 1, а 01). Другий квадратик для позначок розкреслений у вигляді трафарету (раніше, приміром, так писали індекси на листівках та поштових конвертах).

Є позначки у двох квадратах  – значить  все готово. Раптом, якщо ви проголосуєте за партію, але не захочете обирати пропонованого кандидата, можете цього не робити. Такий бюлетень буде вважатися дійсним і зарахується в якості підтримки партії. Але не навпаки: ви не можете вибрати депутата і не поставити відмітки біля партії. Так само не можна проголосувати за одну партію, а кандидата обрати з іншої.  Це й так ніби логічно. Просто ще раз нагадуємо.

В підсумку для свого волевиявлення від члена комісії отримаємо чотири бюлетені – по одному для голосування за депутатів до обласної, районної та міської/сільської рад і ще один – за голову громади.

«Навіщо так ускладнювати життя? І чого не було залишити все по-старому? – запитаєте ви, прочитавши вищезазначене. Втім представники «Опори» зазначають, що пропорційна система з відкритими списками – це можливість виборця дійсно повпливати  на результат. Пам’ятаєте, як було раніше? Партія постійно рекламувала свою першу п’ятірку, а далі до списку міг потрапити, хто завгодно, навіть той, хто неформально «купив» собі прохідне місце. А зараз саме виборець може вплинути на те, хто від партії ввійде до відповідної ради.

Що ж сподіваємось на практиці так і буде. Але варто очікувати багатьох спірних нюансів. Чи кожен пенсіонер розбереться у цих галочка/цифрах/кандидатах? Роботи та клопоту, однозначно, додасться членам комісії, які пояснюватимуть нові премудрощі. І самі в них розбиратимуть. Тож хочеться побажати їм терпіння, бо ці вибори будуть непростими.

А наше завдання як виборців – прийти на дільницю і зробити свідомий вибір, від котрого залежатиме, якими будуть найближчі п’ять років.

Підготувала Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар