пʼятницю, 6 липня 2018 р.


Ваше громадянство підтверджує паспорт
Конституція – паспорт держави, а наш паспорт – ознака громадянства. На запитання читачів «Дубровицького вісника» відповідає завідувачка Дубровицького районного сектору УДМС України у Рівненській області Валентина Король. Говоримо про аспекти паспортизації, які сьогодні цікавлять багатьох читачів газети.

Валентино Володимирівно, паспорт у формі книжечки вже не видається. А як бути, коли треба вклеювати фото у 25 і 45 років?
З 17 квітня визнано таким, що втратив чинність, наказ МВС, який затверджував Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України у формі книжечки зразка 1994 року. Зазначене рішення прийнято в рамках реформування системи документування та із врахуванням того, що паспорт громадянина України у формі книжечки зразка 1994 року вже тривалий час не видається у жодному підрозділі міграційної служби. Разом з цим, можливість за бажанням особи вклеїти фотокартку до такого паспорта з досягненням 25- та 45-річного віку прописана в інших нормативно-правових актах, тому така послуга і надалі надаватиметься підрозділами Державної міграційної служби та центрами надання адмінпослуг. Таким чином, як і раніше, після досягнення 25- та 45-річного віку особа самостійно вирішуватиме, чи вклеїти фото до паспорта у формі книжечки, чи оформити ID-картку.
У другому півріччі 2018 року заплановано запровадження послуги із заміни паспорта у формі книжечки на ID-картку за бажанням (сьогодні така заміна можлива лише у разі зміни прізвища, псування або втрати паспорта, а також за бажанням при досягненні 25- та 45-річного віку).
Поступове запровадження ID-картки без примушування громадян до заміни документів здійснюється відповідно до досвіду європейських країн та з метою уникнення ажіотажу і додаткових черг.
Літня пора. Чимало батьків планують відпочинок з дітьми за кордоном. Виникають різні нюанси щодо цього питання.
Згідно із законодавством України під час перетину кордону дітей до 16 років повинні супроводжувати батьки або опікуни. У інших випадках для дітей оформлюється  нотаріальний дозвіл від обох батьків із зазначенням цілі та країни подорожі, терміну, а також  супроводжуючих осіб. (Якщо один із батьків живе за кордоном, то згоду завіряють в консульських установах МЗС України).
Отримати судове рішення складніше і довше по часу, але часто – єдиний шанс для дитини побувати за кордоном.
Згода батька на вивіз дітей за кордон не потрібна при наявності таких документів:
– довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, з вказанням відомостей про батька у відповідності до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України;
– рішення суду про дозвіл на вивезення дитини з України;
– судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним;
– рішення суду про визнання батька відсутнім безвісті;
– рішення суду про позбавлення батьківських прав;
– свідоцтво про смерть другого з батьків;
– якщо другий з батьків іноземець.
Якщо батько – неплатник аліментів, то як це впливає на виїзд дитини?
Цьогоріч передбачене право виїзду за кордон дітей без нотаріального чи судового рішення. В статтю 157 Сімейного кодексу України були внесені зміни, відповідно до яких той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання стосовно тимчасового виїзду дитини за межі України з ціллю лікування, навчання, відпочинку, при наявності довідки, виданої органом виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.
Довідка про наявність заборгованості про сплату аліментів видається органом державної виконавчої служби протягом 10 днів і дійсна 1 місяць.
При цьому жодних додаткових рішень суду, які б дозволяли виїзд дитини за кордон, не потрібно.
Які документи потрібні, щоб оформити для сина чи  доньки закордонний паспорт?
До 12 років – свідоцтво про народження, ІНН (за наявності), фото 10х15 (для немовлят  обличчя повине займати 70% світлини), або потрібна присутність дитини, документи одного з батьків. З 12 років – такі ж документи, але присутність дитини обов`язкова; з 14 років –ID-паспорт, ІНН, документи одного із батьків. З 16 років  – паспорт, ІНН, при наявності попередній закордонний паспорт (й пам`ятайтаймо – діти у віці від 16 років можуть подорожувати за кордон самостійно! Дозвіл другого з батьків чи його документи для оформлення паспорта дитині не потрібні). Для дітей закордонний паспорт виготовляється на 4 роки. Для підлітків з 16 років – на 10 років.
З 1 квітня ряд країн почали відмовляти у в`їзді неповнолітнім, дані і фото яких внесені у закордонні паспорти батьків (чи одного з них), вимагаючи наявності окремого паспорта у дитини. Тому варто заздалегідь з`ясовувати умови в`їзду в країну майбутньої подорожі.
Розмовляла Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар