пʼятницю, 29 грудня 2017 р.

Заборгованість настрою  не додає

Минулого тижня відбулася зустріч освітян району з головою Дубровицької РДА Миколою Петрушком, заступником голови районної ради Олександром Задорожним, начальником управління освіти, молоді і спорту Ніною Стасюк, начальником фінансового управління Дубровицької РДА Галиною Секо, головою бюджетної комісії райради Оксаною Краглевич та очільником комісії з правових питань, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, культури, соціальної політики, соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей, депутатської діяльності Станіславом Рожком.
Заручниками ненадходження стабілізаційної дотації зі столиці стали у нашому районі - технічний персонал шкіл, працівників райметодкабінету і централізованої бухгалтерії, дошкільники, медики. Через невчасне надходження коштів саме ці категорії мають заборгованість з заробітної плати.
Отож головна тема зустрічі - погашення заборгованості із заробітної плати.
Чітко і розширено про вищезгадану проблему розповіла голова ради профспілки працівників освіти Віра Миколаївна Твердюк.
З виступів на зустрічі стало зрозуміло, що заборговану суму в районі ніхто не вкрав і нікому не позичив… Якщо вчителі мають навіть лишок фінансування, то техпрацівники залишились у листопаді без зарплати. Всі вони фінансуються з освітньої субвенції через місцевий бюджет, однак вперше законодавець виокремив вчительську зарплату. Забрати у вчителів і дати техпрацівникам держава не дозволяє...
Голова райдержадміністрації Микола Петрушко зазначив, що проблему добре знає і питання заборгованості його як керівника району, дуже непокоїть. Нагадав він і про питання децентралізації. У двох громадах нашого району боргів по зарплаті у техпрацівників освітянських закладів  нема.
Із зали звучала думка, що багато грошей з районного бюджету «з’їдає» опалення шкіл, однак, присутній на зустрічі в.о. керівника теплосервісу Григорій Шах зазначив, що ціну на цю послугу формує область... У районі ціна опалення закладів освіти прорахована саме на цій формулі. А ще Григорій Петрович закликав для економії встановлювати у школах лічильники на тепло.
Микола Петрушко зазначив, що нарада у голови ОДА Олексія Муляренка (також відбулася 18 грудня) буде приурочена саме питанню погашенню заборгованості у сфері освіти і медицини у нашій області. Така проблема не лише у Дубровицькому районі. Микола Михайлович пообіцяв донести всі прохання Олексію Віталійовичу, голові ОДА.
Заступник голови районної ради Олександр Задорожний пообіцяв, у разі потреби, їхати відстоювати питання виплати заборгованості по зарплаті з освітянами до столиці.
Але будемо сподіватися, що з Києва всім, хто не отримав зарплату, покладуть під ялинку подарунок - нададуть стабілізаційну дотацію, у сумі, якої так бракує.
Люба Клімчук.



Немає коментарів:

Дописати коментар