понеділок, 30 грудня 2019 р.


Собою  закривали  планету
14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, тому що саме 14 грудня 1986 року було завершено будівництво саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком станції. З 2006 року в цей день ми згадуємо тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі. Попри величезну ціну, яку довелося заплатити, самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14 грудня святом. У цьому є свій резон. Саме завдяки мужності цих людей ми маємо теперішні свята і будні.




















У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи від перших хвилин після неї й впродовж наступних кількох років взяли участь майже 520 тисяч людей. Ризикуючи життям, вони гасили  пожежу і розчищали місце катастрофи від отруйних речовин. Нагадаю, що наш земляк із Городища Олександр Васильович Новик в фатальну ніч на 26 квітня 1986 року разом з товаришами-турбіністами, не шкодуючи свого житття, гасив вогнища пожеж у машинному залі. Простий хлопець з Полісся Олександр Новик у 1980 році закінчив Київський енергетичний технікум. Трудову діяльність на Чорнобильській АЕС розпочав у 1980 році. після служби у Збройних силах у 1985 знову повернувся на станцію, працював черговим слюсарем, а потім машиністом-обхідником турбінного цеху. Помер Олександр Новик 26 липня 1986 року від  променевої хвороби в 6-й Московській клінічній лікарні. За геройський подвиг в ім’я життя нинішніх і прийдешніх поколінь, особисту мужність і самопожертву, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, нагороджений (посмертно).
Чи розумів Олександр Новик, його колеги, пожежники, які першими кинулися в бій з вогнем та радіацією, що їх чекає? Про це ми ніколи не дізнаємося.
Це був невидимий, жорстокий ворог, з яким ніхто не знав, як боротися, від якого нічим було захиститися. Оскаженілий мирний атом. Страшно подумати, що було б із країною і нами усіма, якби 26 квітня 1986 року, в перші години й хвилини після аварії на Чорнобильській АЕС, вони не вступили в майже безнадійний двобій зі стихією. Тисячі ліквідаторів їхали в Чорнобиль, щоб виконувати там накази.
Скільки жителів нашого району брали участь в ліквідації аварії на ЧАЕС, достеменно невідомо. Адже є і такі наші земляки, хто так і не отримав статус ліквідаторів, хоч в неспокійний час вони також працювали у чорнобильському пеклі.
Розмовляючи із земляками-ліквідаторами, не раз чула думку: «На той час ми не відчували якоїсь значної небезпеки. Це було ніби звичайне відрядження. Ми не усвідомлювали, що є такий страшний рівень радіації, і що він може завдати непоправної шкоди здоров’ю. Радіація ж не кусає, це невидимий ворог».
Про це наголошували і 13 грудня у районному будинку культури, з болем говорили про 1986 рік рік відліку для людей, Полісся та України. 15 наших земляків-ліквідаторів прийшли на тематичний захід під назвою «Гордимося мужністю твоєю». Голова районної ГО «Фонд допомоги ліквідаторам та потерпілим Чорнобиля» Олександр Матвієвич щиро подякував своїм побратимам за присутність у залі, побажавши всім здоров’я та родинної злагоди: «На жаль, нас збирається в цей день все менше і менше, бо аварія забрала і забирає здоров’я. Хочеться, щоб усі ми ще якомога довше пораділи життю поряд зі своїми родинами. Це головне». Олександр Матвієвич також подякував за підтримку ліквідаторів міському голові Богдану Микульському, начальнику управління праці та соціального захисту населення Валентину Буткевичу, начальнику відділу та туризму РДА Наталії Мозоль. Хвилиною мовчання згадали тих побратимів-ліквідаторів, хто, втратив у Чорнобилі своє здоров’я і вже відійшов у вічність.
Зі словами глибокої шани до присутніх звернулися міський голова Богдан Микульський, заступник голови Дубровицької РДА Павло Ващишин, заступник голови Дубровицької районної ради Олександр Задорожний.
За активну громадську позицію, терпіння і самопожертву, мужність і героїзм, проявлені при ліквідації аварії, та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС почесною грамотою районної державної адміністрації та районної ради з наданням грошової винагороди відзначено: Вишневського Миколу Володимировича (Дубровиця), Жука Василя Івановича (Орв’яниця), Котяша Анатолія Онуфрійовича (Ясинець), Лясковця Василя Михайловича (Дубровиця), Мороз Тетяну Олександрівну (Селець).
Згідно із розпорядженням міського голови Богдана Микульського, за мужність, самовідданість, жертовність, високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, подякою міської ради та подарунками нагороджені учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: Гречко Іван Петрович, Грицюк Іван Іванович, Цибульський Володимир Володимирович.
Дуже щемні і хвилюючі почуття викликала у залі у всіх присутніх концертна програма. У художніх номерах перепліталися і сум, і розпач, і перемога добра над злом, і доля України, і самопожертва.
А згодом ще було спілкування у дружньому колі, цим мужнім чоловікам є про що поговорити, є що згадати. Той чорний птах, який закружляв над Україною у 1986 році, накрив своїм крилом їх долі. Попри все, дякувати Богові, наші ліквідатори виростили прекрасних дітей, радіють оукам. Хай Бог дає здоров’я і внученят побачити на весільних рушниках.

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар