пʼятницю, 3 серпня 2018 р.



«Теремок» пішов на канікули з планами на майбутнє
Наприкінці червня із секретарем міської ради Оксаною Вікторівною Краглевич побувала у міському садочку №1 «Теремок». Причина нашого візиту була дуже банальна: у наймолодшій групі нічні перехожі розбили вікно. От комусь не забракло фантазії каменем жбурнути у пластикову шибку. Прикрість і чималий клопіт для працівників, бо ж пластикові вікна недешеві тепер. Отож з Оленою Олександрівною Конончук обговорили  питання господарського життя закладу. Вона відмітила, що, наприклад, цілодобово тримати у вихідні сторожа дуже накладно. Отож зранку «сюрпризи» на території закладу не рідкість. Що ж, менталітет не змінити одним махом.
Зазначу, що міський дитсадок №1 «Теремок» у червні був єдиним дошкільним закладом, який працював у райцентрі. Сюди окремі батьки тимчасово водили діток з садочка №5 (був на той час зачинений на ремонт). Була у цьому нагальна потреба організувати перебування дітей під наглядом, добре, що «Теремок» бажаючих прийняв. У липні всі міські садки не працюватимуть, батькам доведеться подбати про догляд за своєю малечею у робочий час. У серпні першим відчинить свої двері садок №5, решта міських дошкільних закладів запрацюють у вересні.
Про всі садки міста можна писати окремі гарні матеріали, бо дошкільне виховання у райцентрі стоїть на високому організаційному рівні, досвідчені педагоги, сучасна матеріально-технічна база дають прекрасну можливість підготувати діток до школи. Вважаю, що у батьків навіть не повинно виникати сумнівів, чи віддавати перед школярським періодом життя сина чи донечку у дитсадок. Якщо порахувати, скільки вкладається у перебування дітей в садочку, то вийде чимала сума. Адже це і оплата праці вихователів та нянь, комунальні витрати, ремонти, нове оснащення та ін. Міська казна щорічно виділяє на утримання садків міста дуже значні суми. Наразі береться частково лише батьківська плата за харчування у дошкільних закладах. 70 відсотків його вартості оплачують батьки, а 30 – компенсує міська рада. На харчування однієї дитини в день закладено 17 грн. (так по всьому району. Пільгові категорії у дубровицьких садках харчуються безкоштовно: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з інвалідністю; діти учасників АТО або які загинули в зоні АТО; діти з сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму).
Звичайно, крім комфортних умов перебування, у садочках дбають і про творчий та розумовий розвиток дітей, належний відпочинок та психологічний стан. В ДНЗ №1 «Теремок»: функціонує 7 груп, в яких виховується 157 дітей. Всього працює 39 чоловік, із них 19 педпрацівників та 20 – обслуговуючий персонал.
Скажу своє враження: сьогодні «Теремок» виглядає не гірше столичних садочків, у яких доводилося побувати. Але як би не описувала затишок і красу садочка, краще один раз побачити все на власні очі. Зайдіть і вас здивує прекрасне індивідуальне оформлення груп, доречні, цікаві стенди, сучасний і дуже наближений до домашнього інтер’єр.
Хоча «Теремок» найстарший дошкільний заклад міста він виглядає стильно і сучасно. Копітка праця колективу, постійна підтримка міської влади, спонсорів, батьків дозволяють бути йому сучасним кораблем на хвилі освіти Дубровиччини.
Цікаво, що приміщення, в якому розташований садок побудоване наприкінці XIX століття. У 20-30-х роках минулого сторіччя  тут була початкова школа, в якій, між іншим, навчався Нобелівський лауреат, фізик-ядерник, наш земляк Георгій Харпак. У 1946 році тут вперше прийняли найменших дубровичан, діяла одна група. Звичайно, що з того часу заклад добудовувався, перебудовувався і капітально ремонтувався. Всіх змін не перелічити. Головне, є все необхідне, як того вимагає закон для виховання дітей.
Навчальний рік у закладі закінчився у закладі цікавими і змістовними екскурсіями, участю вихованців у благодійному концерті. Щодо господарського напрямку, то у червні тривав ремонт покрівлі групи для наймолодших. Це було передбачено у коштах обласного бюджету, завдяки наполегливості наших депутатів обласної ради. Як зазначила завідувачка закладу, досвідчена і шанована педагог Олена Олександрівна  Конончук, від імені колективу та батьків вона щиро завдячує всім, хто відгукується на прохання про підтримку і допомогу. Звісно, найбільшу опіку надає власне міська рада.
Нині у «Теремку» гостро стоїть питання про відкриття інклюзивної групи, бо є дітки нездорові, за якими треба постійний догляд і нагляд. Дуже добре, якби був окремий спеціаліст, який працював би саме з такими особливими дітками. Адже нині інклюзивна освіта вирішує дуже важливі життєві питання: вчить толерантно ставитися до особливих дітей, не акцентуючи на них увагу; сприяє тому, щоб кожна дитина відчула себе прийнятною; створює атмосферу доброзичливості, справедливості й терпимості, наближують навчальні завдання до потреб і можливостей таких особливих діток. Звичайно, що на інклюзію у «Теремку» необхідні додаткові кошти з бюджету. Сподіваємося, що вони будуть видалені.
Переконана,  що і надалі, з початком нового навчального і виховного року всім маленьким дубровичанам буде у цьому садочку затишно, цікаво і комфортно, як і в інших дошкільних закладах міста та району.
Довідково: У минулому році на харчування у дитячих садочках Дубровиці з міського бюджету було спрямована близько 486 тисяч гривень. А загалом три дошкільні навчальні заклади міста, до прикладу, в 2017 році профінансовано на суму 10 мільйонів 511 тис.грн., із них понад півтора мільйона становлять кошти із міського бюджету.
Люба Клімчук.


Немає коментарів:

Дописати коментар