четвер, 9 квітня 2015 р.

* Вирішували колегіально
ПРО ЗЕМЛЮ, ТУБЕРКУЛЬОЗ, ТЕПЛО ТА ВОДУ
Після досить тривалої перерви відновив роботу колегіальний дорадчий орган при голові райдержадміністрації. На його недавньому засіданні, де було розглянуто три найбільш важливі на даний момент питання, Сергій Киркевич представив оновлений склад колегії.
А саме зібрання, з огляду на таку тривалу колегіальну паузу,  видалося досить продуктивним й навіть до певної міри пізнавальним.
Про роботу управління Держземагенства у районі щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері регулювання земельних відносин інформував начальник управління Віктор Красько. Одним із пріоритетів в роботі територіальних органів Держземагентства є наповнення бази даних загальноукраїнського програмно-апаратного комплексу інформаційної (автоматизованої) системи державного земельного кадастру. Сьогодні функції державних кадастрових реєстраторів в районі виконують 3 спеціалісти, що дозволяє своєчасно та без черг проводити прийом громадян та надавати послуги з державної реєстрації земельних ділянок. Протягом 2014 року прийнято від фізичних та юридичних осіб 1755 заяв. За цей період в районі зареєстровано 1350 земельних ділянки та видано 340 витягів з Державного земельного кадастру. Підготовлено запитів про реєстрацію земельної ділянки для реєстраторів речових прав в кількості 151. Всі заяви на реєстрацію земельних ділянок та надання витягів опрацьовуються у встановлені терміни.
 Протягом 2014 року управлінням було внесено до фонду  887 документацій із землеустрою.
За минулий рік управлінням погоджено 722 технічні документації із землеустрою і 332 проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок та відповідно видано 332 висновки про їх погодження.
За 2014 рік управлінням видано 780 витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.
Щодо оформлення правовстановлюючих документів на землю державними та комунальними підприємствами, установами та організаціями, на початок 2015 року ситуація виглядає наступним чином. На території району 98537,2 га земель перебуває в користуванні  державних та комунальних підприємств. Посвідчено  правовстановлюючими документами право користування земельними ділянками  на загальну площу 36129,2 га, не посвідчено - 62408 га. Зважаючи на те, що нещодавно газета публікувала детальний звіт заступника начальника управління з приводу багатьох аспектів роботи земельників, не будемо заглиблюватися надалі в повторення.
Зазначимо лише, що з початку земельних торгів на території району продано 148 земельних ділянок несільськогосподарського призначення та прав оренди на них для розвитку підприємницької діяльності загальною площею 71,3 га вартістю 3,08 млн. грн. У  2014 році в районі продано 10 земельних ділянок несільськогосподарського призначення на загальну площу 0,28 га та вартістю 71,8 тис.грн., у тому числі шляхом продажу на земельних торгах (аукціонах) 5 ділянок загальною площею 0,16 га на суму 39,5 тис. грн.
За кошти Державного бюджету у 2014 році проведено інвентаризацію сільськогосподарських земель державної власності (уточнення складу угідь, зокрема, визначення площ порушених земель внаслідок несанкціонованого видобування бурштину) за межами населених пунктів на території Берестівської, Мочулищенської, Лютинської сільських рад. Проте це не розв’язує проблем раціонального землекористування. Й з кожним роком ситуація лише погіршується, площі розорених бурштинокопанням земель вже набрали масштабних розмірів. Але це вже тема окремої розмови.

Про хід виконання районної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз йшлося у виступах заступника головного лікаря ЦРЛ Марії Ващишиної та головного лікаря ПМСД Вікторії Островець. Лікарі були одностайними у своїх словах: туберкульоз не втрачає актуальності й становить реальну загрозу для суспільства. На сьогодні число випадків захворювання на нього в районі дещо знизилося, проте зросла кількість важких запущених форм. Показник захворюваності все одно перевищує середньообласний й становить 60 випадків на 10 тис. населення, тоді як загалом по області ця цифра – 48.8. Найбільш неблагополучними у цьому плані залишаються Сварицевицька, Великоозерянська, Дубровицька дільниці. На жаль, доступні й дієві методи раннього виявлення чи профілактики не завжди дають бажаний результат, і причини цього лежать зовсім не у медичній площині. Бо скільки б медик не докладав зусиль, насамперед має бути зацікавленість самого пацієнта. А на туберкульоз хворіють здебільшого особи із так званих груп ризику. Тож медикам самотужки протидіяти такій підступній та небезпечній недузі не так вже й просто. Адже навіть за умов повного безкоштовного лікування носії мікобактерій інфекції не завжди поспішають до лікаря. А від обстежень часом відмовляються навідріз.
Чи можлива повна перемога над туберкульозом? Напевно, що так, якщо ми всі разом оголосимо недузі тотальну війну. Проте ж будь-яка війна потребує коштів. Наступаючи на туберкульоз, мусимо враховувати насамперед фінансову складову. Лікарі наголошують: ціни на елементарні лабораторні реагенти та плівку для ранньої діагностики туберкульозу невпинно ростуть. Тому маємо подбати хоча б про видатки на це. Бо ж недаремно вважається: вчасно поінформований – уже частково озброєний. Тож дорученням голови райдержадміністрації передбачено при внесенні змін до районного бюджету на поточний рік розглянути можливість виділення коштів на придбання туберкуліну, лабораторних витратних матеріалів для ранньої діагностики туберкульозу. Також наголошено на сприянні у своєчасній госпіталізації та регоспіталізації хворих, що зволікають або ухиляються від неї, в тому числі навіть примусово, якщо на це є рішення суду; сприяти у обстеженні осіб з груп ризику, особливо контактних; у забезпеченні дезінфікуючими засобами осередків бацилярного туберкульозу.

Про роботу підприємств житлово-комунального господарства звітували керівники КП «Теплосервіс» та КП «Міськводоканал». Обидва підприємства минулий рік закінчили зі збитками. Основна причина полягає в тарифах, що у зв’язку зі значним ростом складових виявилися занизькими. Серед тих чинників, що вплинули на негативний фінансовий стан «Теплосервісу» його керівник також назвав вимушений 38-денний простій підприємства у зв’язку з карантином в навчальних закладах та канікулами, повну відсутність обігових коштів та катастрофічну зношеність устаткування. Морально застарілі системи не дають рентабельно працювати й «Міськводоканалу». Обидва підприємства потерпають й від недобросовісних споживачів. Приміром, є такі, що заборгували за тепло по 10 тис. грн. Є подібні боржники у всіх комунальників. Певні доручення прозвучали й на адресу КП «Будинкоуправління». Зокрема, зважаючи на ситуацію в країні, йшлося про приведення до ладу захисних споруд та укриттів.
Отож доручення голови райдержадміністрації – провести наради з підприємствами ЖКГ щодо якісного надання послуг споживачам з аналізом їх собівартості; визначитися з конкретними заходами перспективи розвитку підприємств, забезпечуючи при цьому їх прибутковість.

Голова РДА Сергій Киркевич поставив за підсумками засідання колегії кілька першочергових завдань – щодо земель, то вони мають бути облікованими й давати певний зиск для громад, за якими закріплені, звертав увагу очільник району й на нарікання населення щодо роботи кадастрових служб; мають бути якомога повніше профінансовані протитуберкульозні профілактичні заходи, активізовано роз’яснювальну роботу серед населення про туберкульоз; комунальні послуги – якісні та максимально наближені до споживача. На думку голови РДА, слід вивчити можливість створення районного комунального підприємства з надання послуг у сфері ЖКГ у сільській місцевості.

Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар