четвер, 30 квітня 2015 р.

Обережно: сказ!


24 квітня у Дубровиці зареєстровано сказ у кота. Тож міжрайонне управління держсанепідемслужби звертається до мешканців міста, особливо з вулиці Шкільної, наголошуючи на тому, що якщо хтось мав контакт з підозрілими тваринами неадекватної поведінки (котами, собаками, іншими тваринами) нехай, терміново звернеться на консультацію до лікаря-рабіолога (травматолога) в центральну районну лікарню, де в кожному окремому випадку буде вирішено питання щодо доцільності призначення антирабічного лікування. Прийом потерпілих, вважаючи на небезпеку сказу, проводиться позачергово.

Нагадаємо: сказ – смертельне захворювання вірусного походження.  Зараження частіше відбувається при покусі. Але на практиці трапляються зараження при ослиненні скаженою твариною (безпосереднє попадання слини на слизові або пошкоджені  шкірні покриви, механічний занос слини при подряпинах лапою, при розтині трупів тварин, контакті з ослиненим посудом, шкірою тварин і т. інше).
Період від моменту проникнення вірусу в організм до появи перших клінічних симптомів сказу становить від 6 днів до 1 року. Вірус сказу може з’явитися в слині за 10-14 днів до проявів хвороби і заразитися можна навіть від ззовні здорових тварин. Адже у тварин реєструється як “буйна” (хвора тварина дуже агресивна, несподівано накидається на людей, кусає їх), так і тиха (тварина не проявляє ознак агресивності, зовнішніх проявів хвороби небагато: пригнічений вигляд, в’ялість, опущений хвіст, грубий голос) форми сказу.
При кожному укусі, подряпині, ослиненні і т.д. потрібно промити рану водою з милом. Струмінь  води механічно вимиває слину із рани, а мило частково руйнує вірус, діючи на його ліпідну оболонку. Своєчасно і правильно проведена обробка рани практично гарантує незараження вірусом сказу. Щоб правильно провести обробку рани, по можливості, необхідно  звернутись в медичну установу за місцем проживання та обов’язково – на  консультацію до лікаря-рабіолога.
При виявленні підозрілих, хворих тварин або тварин, що загинули з невідомих причин, просимо повідомляти про це працівників держветмедицини району.
Бережіть себе та своїх близьких!   

Всесвітній тиждень імунізації
Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила з 24 квітня по 30 квітня Всесвітній тиждень імунізації під гаслом ”Ліквідувати прогалини в імунізації”.

Останнім часом створюються все нові і нові вакцини, що запобігають багатьом, раніше дуже небезпечним, хворобам і знижують кількість несприятливих подій після імунізації.
Для створення колективного імунітету  щорічно обов’язковими  плановими щепленнями повинні охоплюватися не менше як 96% населення, визначений новий порядок проведення профілактичних щеплень і, зокрема, проти 10 інфекційних хвороб. Адже, щобільше людей мають імунітет до тієї чи іншої інфекційної хвороби, тим менша ймовірність виникнення епідемій.
За новим календарем щеплень вакцинації для профілактики гепатиту В підлягають усі новонароджені. Для вакцинації дітей проти гепатиту В використовується схема: (1-ша доба) – 1-6 місяців життя дитини.
Щепленню для профілактики туберкульозу підлягають усі новонароджені діти, що не мають до цього протипоказань. Вакцинація проводиться на 3-5-у добу життя дитини(не раніше 48-ї години після народження) вакциною для профілактики туберкульозу.
Щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюку проводяться за віком: у 2 місяці (перше щеплення), у 4-ри (друге щеплення), у 6-ть (третє щеплення) та у 18 місяців (четверте щеплення ). Щеплення проти кашлюку проводиться дітям до 6 років 11 місяців 29 днів. Ревакцинацію проти дифтерії та правця проводять  у 6-ть, наступну – у 16 років. Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які раніше були щеплені, проводять у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією з мінімальним інтервалом – 10 років від попереднього щеплення.
Вакцинація дітей для профілактики поліомієліту проводиться за віком 2-4-6-18 місяців, 6 років та 14 років. Вакцинація для профілактики гемофільної інфекції може проводитись моно- та комбінованими вакцинами. Щеплення проводяться за схемою 2-4-12 місяців. Вакцинація проводиться дітям до 4 років 11 місяців 29 днів.
Вакцинація дітей для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводиться у віці 12 місяців. Друге щеплення – у віці 6 років. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.
Пам’ятайте: щеплення є в сотні разів безпечнішим, ніж захворювання, від якого це щеплення захищає.
Ніна Котяш, начальник відділу епіднагляду
міжрайонного Управління ГУ ДСЕС у Рівненській обл.


Немає коментарів:

Дописати коментар