пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

Миляцька об’єднана територіальна громада –
новий тип місцевого самоврядування
Місцеве самоврядування є одним із визначальних елементів демократичного устрою країни. Суть місцевого самоврядування сьогодні для нас зводиться до гарантованого державою права територіальних громад та їх виборчих органів вирішувати самостійно, під свою відповідальність, питання місцевого значення, діючи в межах Конституції та законів України.


Зараз можна сказати, що настав етап корінних змін у пріоритетах реалізації народовладдя на теренах України на користь саме безпосереднього здійснення народом належної йому публічної влади, що в кінцевому результаті має сприяти справжньому і реально широкому залученню громадян до управляння державними справами і створює умови для зменшення відчуженості громадян від влади, яке фактично до певної міри завжди існує за умов будь-якого суспільства, навіть найбільш демократичного.
Коротко про роботу Миляцької об’днаної територіальної громади. З моменту закріплення її на конституційному рівні як первинного суб’єкта місцевого самоврядування, установились і розвиваються такі форми діяльності, як загальна збори  громадян, місцеві ініціативи, громадські слухання. Крім цього, сесії депутатів проходять відкрито. Постійно на сесії запрошуються старости сіл, керівники підприємств і організацій, громадських об’єднань, які інформують згодом своїх працівників про прийняті рішення. Депутати в переважній більшості люди принципові, мають свою думку. Виникають дискусійні проблеми. Але завжди перемагає здоровий глузд. Всі добре пам’ятають, що органи місцевого самоврядування – це колективна відповідальність за стан справ. Тому-то голова об’єднаної територіальної громади Хлебович Федір Федорович вимагає ділового партнерства та співпраці між громадськістю сіл та обраними до їх керівництва особами.
Найбільш важливим аспектом зв’язків з громадськістю залишається контакт голови громади, депутатів з виборцями. Відносно цього я хочу звернути  увагу на таке актуальне питання.
Якщо до сільської громади звернувся відвідувач зі своєю бідою і його погано вислухали, не заглибились в його проблеми, він пішов звідти в пригніченому стані, то ніякі наступні зусилля вже не зможуть змінити його враження про роботу посадових осіб.
Головними напрямками роботи Миляцької об’єднаної територіальної громади є: забезпечення місцевого економічного розвитку; забезпечення розвитку місцевої інфраструктури (доріг, мереж водо-, тепло-, газо-, електропостачання); вирішення питань забудови території (надання дозволів на будівництво, відведення земельних ділянок); забезпечення благоустрою території, утримання вулиць і доріг; надання громадської безпеки.
Повноваження громади: надання медичних послуг первинного рівня, виховання та навчання дітей у школах та дитсадках, охорона навколишнього природного середовища, розвиток культури, спорту, дотримання санітарно-епідеміологічного режиму, бухгалтерське обслуговування, соціальний захист населення, реєстрація актів цивільного стану.
Як бачимо, робота багатогранна. Уже є певні досягнення. Якісно проведено поточний ремонт у всіх установах і підприємствах сіл громади, замінено значну частину вікон  по школах на енергозберігаючі. 19 грудня відбудеться відкриття четвертої групи Миляцького дитсадка для дітей із с. Жадень. Ведеться капітальний ремонт приміщення, завезено нові меблі.
Цікаво і змістовно жителі громади проводять дозвілля: це і Дні сіл, фестивалі до урочистих подій, пам’ятні дати, спортивні змагання, робота бібліотек. Але чи не головним досягненням громади є реалізація проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Завдяки 1,3 млн грн., які виділили в рамках угоди, у с. Миляч запрацював ЦНАП – Центр надання адміністративних послуг. Користуватимуться ЦНАПом 7,5 тисяч мешканців  дев’яти сіл Миляцької об’днаної територіальної громади. Наразі центр може надавати 21 послугу, а з часом їхній перелік має зрости.
До слова, на відкриття сільського ЦНАПу завітали п’ять керівників об’єднаних громад з Донецької та Луганської областей. Гостей цікавило облаштування віддаленого робочого місця ЦНАПу у с. Жадень.
Багато зроблено за короткий час існування громади. Але є ще багато проблем. Першопрохідцям завжди важко.
Тут не можу не згадати заступника сільського голови Геннадія Степановича Рожка. Він людина, яка постійно вчиться сама й спонукає до самовдосконалення інших.
Так багато сказано про теоретичні заходи самоврядування, конституційні основи, даються сучасні характеристики місцевого самоврядування, а ось практичні засади – майже відсутні. Взяти хоча б те, що громада повністю не може реалізувати принцип законності на своїй території. Хоча за життя людини, захист її здоров’я, за збереження майна і матеріальних цінностей ведеться цілеспрямована боротьба, вживаються заходи. А от правова база відсутня. Але це питання часу. Місцевим органам влади має бути надане право вживати юридичних засобів захисту в межах законів, що визначають та захищають їхні інтереси. Багато є недоречностей і в освіті, і в медицині. Відсутні органи керівництва і контролю, навіть мало відомо, де ж підпорядкована компетентна служба окремих галузей. І ми віримо, що все у стадії творення і зовсім скоро запрацюємо за новими законами і документами. А поки що ми на стадії первинної територіальної освіти. Вчимося один в одного, оцінюємо, адаптуємось до нових умов.
7 грудня вся Україна святкуватиме День самоврядування. Це професійне свято всіх, хто трудиться в сільських громадах, сільських, селищних, міських, районних та обласних радах, хто представляє багатотисячний загін народних обранців. З нагоди свята вітаю територіальну громаду сіл, всіх депутатів, активістів самоврядних органів. Приміть щирі і сердечні вітання з нагоди державного свята – Дня місцевого самоврядування. Самоврядні органи в сучасному суспільстві є важливим інститутом реального народовладдя та засобом реалізації інтересів територіальної громади. Тож нехай цей День об’єднає нас у спільному прагненні зробити наші села і всю Україну щасливими і багатими.
Бажаю наполегливості, мужності і нових здобутків у вашій нелегкій і відповідальній праці, міцного здоров’я, щастя, родинного благополуччя та здійснення всіх життєвих планів і сподівань.
Світлана ОХМАК, директор Миляцького НВК,

депутат районної ради.

Немає коментарів:

Дописати коментар